Z domácího tábora

Verva má za sebou povedenou letní přípravu, z osmi utkání se pětkrát radovala z výhry a jednou brala pomyslný bod za prohru v prodloužení. Kromě tradičních českých soupeřů si chemici připsali také cenný skalp Davosu, který při svém švýcarském tažení porazili 3:0.  „Byla utkání, ve kterých jsme s projevem týmu byli spokojeni, ale byla i utkání, kde jsme byli spokojeni méně. Na to, jaká přípravu opravdu byla, nám dá odpověď až vstup do ligy, případně její první čtvrtina," říkal hlavní trenér Karel Mlejnek v předsezónním rozhovoru pro klubový web.

Nejproduktivnějšími hráči přípravy byli Nicolas Hlava (2+3), Matúš Sukeľ (2+3) a Andrej Kudrna (1+4). Z obránců byl nejvíce vidět Kristaps Zile, který si připsal hned čtyři kanadské za dva góly a dvě asistence.  „Myslím si, že máme výborný tým plný mladých kluků. Jsme dobrá parta, do sezóny to vypadá dobře," říkal kapitán Matúš Sukeľ. Je to zatím super, zatím si nemohu vůbec na nic stěžovat. Jsme super parta, ale doufám, že se to bude stupňovat, bude to z nás cítit, všude kam přijedeme. Chceme být jako jeden, jedna parta a využívat to jako naší hlavní zbraň," doplňuje jeden ze Sukeľových asistentů Ondřej Kaše.

Nejnovější posilou litvínovských je britský útočník Liam Kirk, který byl klubem představen v den posledního přípravného utkání v Karlových Varech. Kirk do něj nastoupil ve dvou třetinách, na svůj plnohodnotný debut však čeká. Z toho, co jsem si našel, vím, že jdu do klubu s obrovskou historií, klubu, který dokázal vyhrát mistrovský titul několik let zpět," řekl první Brit v historii při klubovém interview.

Na oficiální soutěžní debut čekají také další hráči. Kromě Liama Kirka by Litvínov mohl mít v Pardubicích hned několik premiantů, v čele s oběma bratry Kašovými. Poprvé by se měli představit také Petr Koblasa a Kevin Czuczman. Navrátilci Lukáš Válek i Marek Baránek už své starty za litvínovský A-tým mají z předchozích sezón. 

Vzájemná bilance

Litvínov se s pardubickým Dynamem, které bylo jedním z velkých favoritů na extraligových titul, utkal tradičně čtyřikrát. Všechna čtyři utkání skončila jednobrankovým rozdílem, třikrát se z výhry radovali pardubičtí (1:0sn., 1:0 a 3:2), na konci sezóny poté v mohutném litvínovském finiši zvítězila na pardubickém ledě Verva (3:2sn.).  Nejproduktivnějším hráčem Litvínova byl Andrej Kudrna, který si ve vzájemných duelech s perníkáři připsal dva body za dvě asistence.

Z tábora soupeře

Pardubice čeká 101. sezóna v historii klubu. Po mohutném zbrojení v loňském roce doplnili perníkáři kádr o jedno jméno, kterým je navrátilec z NHL Martin Kaut. Na trenérskou lavičku usedne po roční pauze Václav Varaďa, který s třineckými Oceláři slavil v předchozích letech tři extraligové tituly. „Nabídek jsem měl více, ale rozhodl jsem se pro Dynamo, protože cítím, že naše spojení může fungovat,“ říkal na předsezónní tiskové konferenci zkušený lodivod.

Dynamo bude i nadále jedním z kandidátů na titul. V klubu zůstali Lukáš Sedlák s Tomášem Zohornou, zůstal také Tomáš Hyka. Stavebními kameny pardubické obrany budou i nadále Peter Čerešňák s Janem Košťálkem. „Loni Dynamo válcovalo zbytek extraligy. Když se s takovým týmem bude pracovat na detailech, tak můžeme dokázat velké věci. Proto jsme tady. Vnímám, že tým je zralý na úspěch. Má kvalitu i chuť dojít co nejdál a poprat se o cenné kovy,“ říká hlavní trenér Pardubic Václav Varaďa. „Začátek soutěže bude hodně nervózní a vyrovnaný. Týmy chtějí mít dobrý start, každý bude mít plno sil, budou to vypjaté souboje. Kvalita se ukáže okolo první čtvrtiny, kde už se tabulka trochu rozdělí," dodává.