Historicky prvním draftovaným hráčem z Litvínova byl Vladimír Růžička. Toho si vybralo v roce 1982 kanadské Toronto ze 73. pozice, celkově se jednalo teprve o sedmý draft českého hráče do zámoří. Spolu s ním byl ve stejné "draft class" legendární obránce Arnold Kadlec, který se na 206. pozici zalíbil hvězdám z Minnesoty. 

Nejlepší umístění z litvínovských odchovanců stále drží Petr Nedvěd. Ten se v roce 1990 stal druhým nejžádanějším mladíkem, učaroval Kosatky z Vancouveru. Pro Litvínov byl přelom 80. a 90. let historicky nejúspěšnější, spolu s Nedvědem do NHL zamířili také Jiří Šlégr (Vancouver, 23. pozice) a Robert Lang (Los Angeles Kings, 133. pozice). Rok před nimi byli na draftu vybráni Robert Reichel (Calgary Flames, 70. pozice) a Josef Beránek (Edmonton Oilers, 78. pozice), úvod do "devadesátek" podtrhl v roce 1991 Martin Ručinský, kterého si v prvním kole z 20. místa vybral Edmonton Oilers. 

V posledních letech nicméně chemici na draftech spíše chybí. Posledním draftovaným hráčem Litvínova byl před třemi lety Jan Myšák, kterého si z 48. místa vybral Montreal Canadiens, před ním draftem prošel v roce 2016 současný hráč A-týmu Filip Helt (211. pozice, St. Louis). Poslední "velký" draft zažili černožlutí v roce 2004, kdy se ve výběru nejlepších mladíků ukázali hned tři borci - Lukáš Kašpar (San Jose Sharks, 22. místo), Zdeněk Bahenský (NY Rangers, 48. pozice) a současný trenér litvínovských juniorů, Jakub Petružálek (NY Rangers, 266. pozice). 

Jiří Šlégr (vlevo) a Petr Nedvěd po draftu do Vancouveru Canucks v roce 1990

Kdo může být na draftu letos?

Velkým favoritem na draft je z litvínovských mládežníků útočník Jan Šprynar. Ten měl po odchodu do kanadské QMJHL povedenou sezónu, kdy si v dresu Rimouski Océanic připsal 40 bodů za 23 gólů a 17 asistencí v 60 zápasech. Zámořští experti a média predikují jeho umístění mezi 57. a 219. pozicí.

Druhým jménem, které se může na draftu objevit, je Dominik Čech. Osmnáctiletý útočník má za sebou sezónu mezi litvínovskými juniory, za 39 utkání si připsal 18 bodů (10+8). Predikce zmiňují možné umístění během sedmého kola, litvínovský junior v žebříčcích atakuje nejlepší stovku mladých evropských hokejistů. 

Třetí na řadě je osmnáctiletý útočník Jakub Bednařík. Syn Lukáše Bednaříka, který je litvínovským fanouškům dobře znám, působil podobně jako Čech v juniorském výběru chemiků. V 51 utkáních měl prsty u osmi gólů a sedmnácti nahrávek, celkem zapsal 25 bodů. Portál eliteprospects.com jeho umístění tipuje na 208. místo.

Čtvrtým želízkem v ohni je obránce Radek Vyhlídal. S dvanácti body (1+11) za 44 utkání působil také v litvínovské juniorce, mimo to se stal mistrem extraligy juniorů v hokejbalu a získal ocenění pro nejlepšího obránce ligy. Portál eliteprospects.com ho zařadil mezi 150 nejlepších evropských mladých hokejistů, případné umístění na draftu je tipováno na druhou polovinu 7. kola.