HC Sparta Praha

Pražané se drží v popředí tabulky na místech zajišťujících přímý postup do čtvrtfinále play off. Celkem 71 získaných bodů jim zatím stačí na třetí příčku. Nejlepším střelcem Sparty je se 14 góly kapitán Michal Řepík. Nejproduktivnějším hráčem týmu trenéra Miloslava Hořavy je pak Roman Horák, tento útočník si během 39 zápasů připsal rovných 30 kanadských bodů za 11 gólů a 19 gólových nahrávek. V brankovišti stál ve většině zápasů letošního ročníku Jakub Kovář, který si drží průměr 2,13 obdržených gólů na zápas. V posledním nedělním utkání chyběli kvůli zranění Jakub Krejčík, Dominik Simon a Erik Thorell. 

Posledním soupeřem Sparty byla právě v neděli 22. ledna Mladá Boleslav, utkání v O2 areně skončilo vítězstvím domácích 4:1. Ti tak potvrdili svou roli papírového favorita, ve které vstoupí i do středečního klání. „Minimálně čtyřicet minut byla Mladá Boleslav lepším a pohyblivějším týmem. Měli jsme štěstí, že se nám podařilo dát rychlý druhý gól, za mě ale rozhodla až třetí branka v přesilovce. Zápas byl vyrovnaný, štěstí se ale nakonec přiklonilo k nám, ačkoliv jsme nebyli lepší,“ uvedl po posledním duelu domácí kouč Miloslav Hořava. Pro Spartu to bylo šesté vítězství v řadě. 

Zápas Sparty s Vervou bude opět ve znamení tradiční doprovodné akce Sparta vzdává hold, kterou domácí klub podporuje členy IZS. Tentokrát Sparta nastoupí v dresech na motivy hasičské uniformy. Za celou historii tohoto projektu se podařilo vybrat téměř sedm milionů korun. 

HC VERVA Litvínov

Litvínov je v tabulce o osm míst za Spartou na 11. příčce. Nejvíce gólů z týmu nastřílel Andrej Kudrna, bylo jich zatím 18. V čele klubové produktivity se drží Šimon Stránský s 32 body (7+25), následuje ho jednatřiceti bodový Giorgio Estephan (11+20). V brance Litvínova se téměř pravidelně střídají Šimon Zajíček a Denis Godla. Prvně jmenovaný má na svém kontě 21 startů, jeho parťák o jeden méně. Do kádru trenéra Karla Mlejnka se nedávno vrátil i gólman Matej Tomek, který se zotavil ze zranění klíční kosti a bude na severu Čech hostovat do konce sezony.

Pro nemoc či zranění chyběli v posledním utkání Denis Godla, Filip Helt, Ondřej Jurčík, Petr Straka a Pawel Zygmunt. Po vypršení disciplinárního trestu mohou už trenéři ve středu nasadit do hry obránce Joshe Wesleyho. 

Zápas se Spartou bude pro chemiky třetí ze čtyř na ledě soupeře během osmi kalendářních dnů. V pátek zvítězili v Olomouci vysoko 8:1, o dva dny později otočili zápas s Vítkovicemi a nakonec zvítězili v samostatných nájezdech. „Byli jsme všude pozdě a soupeř byl jednoznačně ve všem lepší. Ve druhé i třetí třetině nám k návratu do zápasu pomohly dvě proměněné přesilové hry, což nás samozřejmě těší. Ceníme si toho, že jsme v samostatných nájezdech dotáhli utkání k druhému bodu,“ zhodnotil utkání trenér Karel Mlejnek. Před návratem na domácí led po středečním klání čeká chemiky ještě v pátek cesta do Liberce. 

Verva vs. Sparta

V letošní sezóně půjde už o čtvrté měření sil ve vzájemných zápasech. Bilance hovoří lépe pro Severočechy. Na začátku soutěže sice Litvínov padl v Praze 0:3, doma ale v premiéře Karla Mlejnka na pozici hlavního trenéra zvítězil 4:0. Další domácí zápas Litvínov vyhrál i díky hattricku Andreje Kudrny 5:2, čímž ukončil dlouhou sérii vítězství Sparty. Podaří se to i zítra? Utkání vysílá v přímém přenosu televizní stanice O2 TV Sport. 

Sestavy týmů v posledních zápasech:

Sparta: Kovář – Němeček, Jandus, Kempný, Mikliš, Moravčík, Polášek (A) – Tomášek, Horák, P. Kousal – M. Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Kaše, G. Thorell, Konečný.

Litvínov: Zajíček (M. Tomek) – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Berka – Abdul, Estephan, Zdráhal (A) – Danielčák, Gut, Hlava – Havelka, Fronk, L. Stehlík.