Zápasy 30. 12. 2022, Kamila Stříteská

Před novým rokem Litvínov bere bod s Hradcem Králové

V předsilvestrovský večer se Litvínov utkal s Hradcem Králové. Východočeši otevřeli v první třetině skóre, ale chemici v prostřední části utkání otočili na svou stranu. Mountfield v závěrečné dvacetiminutovce vyrovnal a zápas dospěl do prodloužení, které rozhodlo ve prospěch hostů. Verva zaznemanala třetí porážku v řadě.

33. kolo, 30.12.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Mountfield HK
HC VERVA Litvínov Mountfield HK
2 3p
  • Třetiny

    0:1, 2:0, 0:1 – 0:1
  • Střely na branku

    20:27
  • Vyloučení

    5:4
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4655

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 36. Zdráhal (Š. Stránský), 37. Hlava (Jaks, Demel)

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 13. Jergl (Okuliar, Blain), 56. Lev (Cingel, Okuliar), 63. Lalancette (Jergl)

  • Průběh zápasu

    0:1, 2:0, 0:1 - 0:1

  • Rozhodčí

    Pražák, Pilný – Svoboda, Hynek

  • Sestava domácích

    Godla – D. Zeman, Zile, Šalda, Freibergs, Jaks, Demel (A), Wesley – Zdráhal (A), Sukeľ (C), Š. Stránský – Abdul, Estephan, Kudrna – Hlava, Gut, Straka – Zygmunt, Jurčík, Havelka

  • Sestava hostů

    J. Růžička – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík (C), Marcel – Novák, Cingel, Lev (A) – R. Pavlík, Pilař, Okuliar – Perret, Lalancette, Jergl – Morong, Štohanzl, Doležal


Reportáž

Na počátku první dvacetiminutovky byli aktivnější domácí. Těm ve 4. minutě pomohla také přesilová hra, v níž z prostoru levého kruhu tvrdě pálil Matúš Sukel, ale Růžička jeho dělovku vykryl. Posléze se pokoušel skórovat v přesilovce Patrik Zdráhal, ale o milimetry minul hostující klec. V dobře sehrané početní převaze se Litvínov neprosadil, po ní se dostal do další velké šance. Ondřej Jurčík nabral rychlost a z levé strany pálil na hradeckou branku, ale gólman Mountfieldu si připsal úspěšný zákrok. Na druhé straně se v 9. minutě hrnuli do útoku také hosté. Graeme McCormack mířil na bližší tyč, v cestě mu stál Denis Godla se semaforem. 

Později se Verva provinil nedovoleným zákrokem a Hradec Králové získal převahu. Mountfieldu stačilo pouhých 8 vteřin, aby skóroval. Okuliar poslal zpětnou nahrávku bekhendem do mezikruží, kde se napřáhl Aleš Jergl a propálil vše, včetně litvínovského brankáře - 0:1. Domácí se na druhé straně pokoušeli bleskově srovnat, ale Hradečtí se rychle dostali do další akce na jejím konci stál Radovan Pavlík, ve velké šanci si nakonec na Godlu nepřišel. V 17. minutě hledal recept na Jana Růžičku Nicolas Hlava, ale hostujícího gólmana nepřekvapil. V závěru první části se do zakončení dostal ještě Matúš Sukel, ale maskující muž v hostující bráně vytasil další zákrok a po dvaceti minutách hry Verva prohrávala nad Hradcem Králové 0:1.

Aktivní vstup předvedla Verva i do druhé třetiny. Brzy byla v obrovské šanci, kdy Jaksovu střelu od modré čáry dorážel Giorgio Estephan, před kterým zívala místy odkrytá klec, ale Litvínov se znovu neprosadil. Ve 26. minutě se do střely opřel Cingel, ale jeho pokus byl sražen mimo. Vzápětí následovala šance chemiků, Petr Straka ale dělovkou nepropálil hostujícího brankáře. Akci Vervy vystřídal pokus hradeckých hokejistů, Lalancette rozezněl tyč Godly svatyně. Těsně před polovinou hrací doby se hrnul na domácí branku Oliver Okuliar, chtěl prostřelit Denise Godlu zleva, ale při zakončení byl faulován Jaksem, jenž se na poslední chvíli snažil zachránit situaci. Ve 36. minutě Stránský na levé straně vybojoval puk a zpětnou bekhendovou nahrávkou poslal puk na pravý kruh, odkud se tvrdou ránou prosadil Patrik Zdráhal - 1:1. 

Litvínovští ožili a vzápětí se o gól pokoušel Ondřej Jurčík, který zkusil překonat Růžičku střelou z levého kruhu, ale hradecký brankář tentokrát zakročil včas. Radost domácích se brzy umocnila, když se jim podařilo otočit zápas na svou stranu. Na levé straně dostal hodně prostoru Nicolas Hlava, pohrál si s kotoučem a poté ho zasunul na záda Jana Růžičky, jemuž vypadl nůž z brusle a byl tak v obtížné situaci - 2:1. Pouhou vteřinu před koncem druhého dějství se ocitl v šanci Giorgio Estephan, ale u bližší tyče hostujícího brankáře nepřekvapil. 

V závěrečné dvacetiminutovce se Verva snažila zejména udržel těsné vedení nad Hradcem Králové. Hosté se sice dokázali dostat do útočného pásma, ale hráči Litvínova rychle posílali kotouče do bezpečné vzdálenosti od své branky. Ve 48. minutě hledal skulinu mezi Růžičkovými betony Matúš Sukel. Posléze Janis Jaks dostal přihrávku do ideálního prostoru, ale gólman hostí zasáhl v pravý okamžik. Napínavé utkání okořenila rvačka Havelky s Marcelem, která dopadla vyloučením obou aktérů. V 53. minutě se do přečíslení dva na jednoho vydala Verva, na konci akce stál Hlava, ale hradeckou klec neohrozil. Pět minut před koncem třetí třetiny nabil Cingel do levého kruhu, kde byl Jakub Lev a zařídil remízový stav - 2:2. 

Závěr chemikům zkomplikovalo vyloučení Sukela. Velmi nebezpečná šance přišla třicet vteřin před sirénou. Abdul na levé straně svižnou střelou ohrozil hostujícího gólmana, kotouč se dostal před brankoviště, sahal po něm ještě Giorgio Estephan, ale už na puk nedosáhl. V prodloužení rozhodl v 63. minutě Christoph Lalancette, který si sjel mezi kruhy a překonal Denise Godlu střelou mezi betony.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Měli jsme slušný vstup do utkání. Po inkasované brance v oslabení, jsme se po zbytek úvodní dvacetiminutovky hledali. Z našeho pohledu rozhodla druhá třetina. Měli jsme tutovou šanci do prázdné brány, poté přečíslení dva na jednoho. Nakonec ještě tutovku do prázdné brány asi pět vteřin před koncem. V naší situaci a za stavu 2:1, kdy jsme prostřední část odehráli velice dobře, musíme náskok navýšit. Bylo jasné, že soupeř za to ve třetí třetině vezme ještě víc než doposud. Hradec Králové je rychlostně dobře vybavený soupeř, který hraje dobře na kotouči a je silný v osobních soubojích. Myslím si, že jsme byli pevní. Bohužel jsme předvedli velmi hrubou chybu v prodloužení a bohužel…


logo Mountfield HK

Mountfield HK

Petr Svoboda

Deset minut v úvodu bylo z naší strany vcelku ospalých. Od desáté minuty první třetiny jsme začali trochu hrát. Podařilo se nám v přesilové hře dát gól a nakopnul nás. Druhá třetina byla slušná, byly pasáže, ve kterých se střídaly šance na obou stranách. Od doby, co jsme inkasovali, se naše hra trochu sesypala. Nastalo několik zmatků a můžeme pouze děkovat Janu Růžičkovi, že jsme nedostali víc gólů. Ve třetí třetině jsme se snažili s výsledkem něco udělat, tlačili jsme se hodně do brány. Jsme rádi, že jsme vstřelili vyrovnávací branku. V prodloužení jsme měli nějaké šance a nakonec se nám jednu podařilo využít.

Fanshop