Zápasy 29. 10. 2023, Kamila Stříteská

Nevyužité přesilové hry v první třetině rozhodly o porážce Litvínova v Plzni

Litvínov se v rámci 15. kola vydal na západ Čech do Plzně, kde na Vervu čekalo náročné klání. Díky čtyřem přesilovým hrám v první třetině si hosté sice vytvořili herní převahu, tu však nedokázali přetavit v úvodní branku zápasu. Na góly se čekalo do druhé části, ve které výrazně dominovali domácí. Přes velkou snahu Vervy se jí však nepodařilo srovnat a z Plzně se vrací bez bodového zisku.

15. kolo, 29.10.2023, Plzeň, LOGSPEED CZ Aréna
logo HC ŠKODA PLZEŇ
logo HC VERVA Litvínov
HC ŠKODA PLZEŇ HC VERVA Litvínov
5 2
  • Třetiny

    0:0, 3:1, 2:1
  • Střely na branku

    24:38
  • Vyloučení

    6:4
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5264

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 22. Jansa (Hrabík), 26. Malák (Piskáček, Pour), 35. Laakso (Schleiss, Indrák), 51. Söderlund (Holešinský), 59. Laakso

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 30. O. Kaše (D. Kaše), 59. Kirk (Maštalířský)

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2

  • Rozhodčí

    Hribik, Sýkora – Hynek, Zíka

  • Sestava domácích

    Pavlát – Kvasnička, Zámorský, Laakso, Jiříček, Malák, Piskáček (A), Houdek – Holešinský, Mertl, Söderlund – Schleiss (C), Lev (A), Matys – Pour, Indrák, Rekonen – Hrabík, Jansa, Šiler.

  • Sestava hostů

    Tomek – Zile, Demel (A), Baránek, Jaks, Czuczman, Zeman, Šalda – Kudrna, Gut, Koblasa – Hlava, D. Kaše (A), O. Kaše (C) – Maštalířský, Kirk, Abdul – Válek, Jurčík, Havelka.


Reportáž

V úvodní dvacetiminutovce si chemici dobrý pohybem, který dělal domácím problémy, vysloužili čtyři přesilové hry. Ani jednu však nedokázali využít. Speciálním formacím chemiků se nedařilo najít recept na pevnou obranu Plzně. Verva přestřílela soupeře poměrem 16-2, ale plzeňský brankář Dominik Pavlát všem střeleckým pokusům odolal. Na góly se tak čekalo do prostřední části utkání.

Na začátku druhé třetiny se domácím podařilo otevřít skóre zápasu. Hrabíkův pokus z osy zastavil Tomek betonem, ale na dorážku Filipa Jansy byl gólman chemiků už krátký - 1:0. Velkou šanci měla Škoda vzápětí v přesilové hře, kdy se po nahození odrazil kotouč od zadního mantinelu přímo před hostující branku, kde zůstal připravený Schleiss, jehož střela z první skončila na hrudi maskovaného muže Vervy. Ve 27. minutě před sebe vyrazil pokus Daniela Maláka od modré čáry, ten si dojel pro puk a napodruhé zakončil přesně - 2:0. V polovině hry se předvedla bratrská dvojice chemiků v akci, David Kaše předal od mantinelu puk mezi kruhy zcela volnému Ondřeji Kašemu, který svou pohotovou střelou snížil gólové manko hostů - 2:1. Ve 35. minutě následoval trest pro svěřence Karla Mlejnka a Škoda si dvoubrankové vedení vzala zpět. 20 vteřin potřeboval Aleksi Laakso, aby z vrcholu kruhu propálil Mateje Tomka rychlou střelou na bližší tyč - 3:1. 

Litvínov se v závěrečné dvacetiminutovce snažil utkání ještě zdramatizovat. Málem se tak stalo, když Baránkovu střelu od modré čáry Pavlát neviděl a litvínovský bek orazítkoval břevno. Další šanci si přichystal Andrej Kudrna, který se střelou z první pokoušel prosadit, ale brankář Plzně vytasil skvělý zákrok lapačkou. 51. minutu odstartovali domácí další brankou. V přečíslení dva na jednoho předložil Holešinský kotouč Timu Söderlundovi, jenž doklepl kotouč téměř do prázdné brány Litvínova - 4:1. Vzápětí se Indrákovi podařilo rozeznít tyč do hostující svatyně. O minutu později byla Vervě nabídnuta dvouminutová přesilová hra, ale ani další početní převahu nedokázali chemici využít. V 56. minutě měla Škoda velkou šanci, když po faulu Abdula bylo nařízeno trestné střílení, kterého se ujal Adrián Holešinský. Ten zamíchal s kotoučem a rychle vypálil, na Mateje Tomka si nepřišel. Pár minut před koncem domácí špatně naložili s přečíslením tři na dva a hra se rázem otočila, čímž se do stejného přečíslení dostali hosté. Nedáš, dostaneš. Liam Kirk střelou k levé tyči vystřelil chemikům naději - 4:2. Po vstřelené brance se Verva pokoušela prosadit se šesti hráči v poli, ale prázdnou bránu hostů trefil z vlastního obranného pásma Aleksi Laakso - 5:2. Druhou brankou v zápase tak zpečetil tříbodové vítězství domácí Plzně.

O další body budou chemici bojovat hned v úterý, kdy na domácím ledě hostí brněnskou Kometu. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Petr Kořínek

„V první řadě bych chtěl pogratulovat Litvínovu k povedenému startu do sezony. Vynikající start, který jsme zřejmě nastartovali druhým utkáním na litvínovské půdě. Dnes se nám podařil vstup do zápasu. Kluci byli hladoví a sahali po vítězství. Srazilo nás velké množství vyloučení. V první třetině jsme hráli čtyřikrát v oslabení, čímž jsme soupeři dali šanci. V dobrém bránění oslabení jsme pokračovali i na začátku druhé třetiny. Věřili jsme, že se nám podaří nějakou branku vstřelit, a to se podařilo. Následovala pasáž, ve které jsme mohli odskočit na 3:0, ale měli jsme trochu problémy a soupeři se podařilo snížit na 2:1. Soupeř nás přitlačil, ale třetí vstřelená branka pro nás byla hodně důležitá. Třetí třetinu kluci odmakali a odpojovali. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli se skvělým brankářem v zádech."


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Do utkání jsme, co se týká koncovky, vstoupily poněkud ledabyle a nehladově. To se promítlo a odrazilo do průběhu druhé třetiny. Dnešní utkání domácí zaslouženě vyhráli, protože si výhru vybojovali.“