Zápasy 13. 10. 2023, Daniel Tichý

Historická výhra! Chemici doma poráží Spartu a připisují si devátou výhru v řadě

Ano! Litvínovští zvládají i devátý zápas v řadě a poráží na domácím ledě Spartu v poměru 4:2. Znovu, i tento zápas se ukázala velká síla celého týmu, když se trefili čtyři střelci. Konkrétně Andrej Kudrna, Janis Jaks, Nicolas Hlava a Petr Koblasa. Jubilejní desátou výhru v řadě může Litvínov přidat v neděli, na svém ledě proti Kladnu.

10. kolo, 13.10.2023, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Sparta Praha
HC VERVA Litvínov HC Sparta Praha
4 2
  • Třetiny

    1:0, 1:1, 2:1
  • Střely na branku

    26:31
  • Vyloučení

    2:6
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:1
  • Diváků

    5944

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 20. Kudrna (Sukeľ), 37. Jaks (O. Kaše), 52. Hlava (Czuczman, O. Kaše), 60. Koblasa (Kudrna)

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 30. D. Vitouch (Lajunen), 50. P. Kousal (Krejčík)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2

  • Rozhodčí

    Sýkora, Šindel – Brejcha, Thuma

  • Sestava domácích

    Tomek – Zile, Demel, Šalda, Jaks, Czuczman, Zeman, Strejček – Kudrna, Sukeľ, Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Válek, Kirk, Abdul – Jurčík, Gut, Havelka.

  • Sestava hostů

    Kovář – Kempný, Irving, Krejčík, Mozík, Němeček, Moravčík, Mikliš – Kousal, Horák, Kestner – Forman, Najman, Řepík – Buchtele, Lajunen, Hauser – Konečný, M. Vitouch, D. Vitouch.


Reportáž

Litvínovští začali utkání aktivněji a ihned po dvou minutách se dostali do první příležitosti. K puku na pravé straně se dostal Liam Kirk, který sice prostor branky mezi třemi tyči trefil, ale brankář Jakub Kovář předvedl dobrý zákrok a vyrazil puk bruslí. Chvíli na to vystřelil z pravého kruhu domácí Gut, jeho pokus ale zablokovala hostující obrana. V páté minutě se naskytla domácím přesilová hra po faulu Michala Řepíka. Chemici ale v přesilové hře nezahrozili a stav utkání zůstal bezbrankový. V minutě dvanácté přišla první velká šance i pro hostující celek. Konečný se dostal ke střele z mezikruží, jeho pokus ale dokázal domácí brankář Tomek vyrazit svými betony. Závěr první části vyšel domácím perfektně. Pouhých dvaatřicet sekund před koncem první periody se mohl domácí stadion poprvé radovat. Andrej Kudrna využil nabídku Matúše Sukeľa před branku a zblízka poslal puk za záda hostujícího brankáře - 1:0!

Po dvou minutách druhé části se naskytla domácím znovu početní výhoda po faulu Mozíka, v této přesilovce ale zakončil pouze Sukeľ, který si na Kováře nepřišel. V polovině utkání se do šance v oslabení dostal hostující Lajunen, který se dostal až před Tomka, kterému puk vypadl a z dorážky ho dostal do branky David Vitouch. Tuto branku musel posvětit videorozhodčí - 1:1! Netrvalo to dlouho a Litvínov mohl jít znovu do vedení, ale Sukeľ puk netrefil. Po tvrdém zákroku na Ondřeje Kašeho si hostující Mikliš vysloužil trest na 5 minut plus do konce utkání za úder do oblasti hlavy a krku. Otřesený litvínovský forvard se však po krátkém pobytu v kabině vrátil do zápasu. A tři minuty před koncem se v pokračující přesilovce domácí stadion mohl podruhé radovat. Lotyšský obránce Janis Jaks poslal od modré čáry tvrdou ránu, která zapadla za Jakuba Kováře - 2:1! Ke konci druhé periody se ještě naskytla Spartě přesilová hra, Tomek ale zastavil všechny pokusy hostů.

Třetí třetina znovu začala v režii domácích, dnes velmi aktivní Sukeľ ujížděl sám na Kováře, ten ale podržel svůj tým. Sparta poté přebrala iniciativu a snažila se o vyrovnání. Tomek si ale poradil se střelou Moravčíka od modré čáry. Tlak Sparty nakonec přinesl vyrovnání, a to v minutě padesáté. Po dobré kombinaci hostí se ke střele dostal Pavel Kousal, který dorazil svůj pokus mezi betony Tomka 2:2! Jenže.. utekly pouhé dvě minuty a domácí se znovu dostali do vedení. Nicolas Hlava se nejlépe zorientoval na levé straně a doklepl puk do odkryté části branky za Jakuba Kováře - 3:2! Poté zkoušel svoje štěstí Koblasa, ale Kovář držel naděje svého celku. Hosté poté faulovali a dvě minuty před koncem tak museli hrát oslabení. Minutu před koncem odvolali Kováře a hrálo se 5na5. 15 sekund před koncem ztvrdil výhru střelou do prázdné Petr Koblasa - 4:2! Litvínov tak bere tři body.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Děkuji za gratulaci ze strany hostů, ale musím říct, že z mého pohledu to bylo vyrovnané utkání. Nedařily se nám přesilové hry, kdy soupeř hrál výborně v oslabení. V zápase jsem viděl dva důležité momenty. Nejdříve branka v přesilové hře na 2:1 a poté vítězný gól na 3:2. Velký respekt k soupeři, který hrál velice dobře.


logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Pavel Gross

Gratuluji Litvínovu k vítězství. Myslím, že jsme viděli dobrý zápas ve velmi dobré atmosféře. Litvínov byl bruslivější, překonávali lehčeji neutrální zónu. Po první třetině jsme tedy prohrávali 0:1, bohužel jsme dvakrát nevyužili přečíslení dva na jednoho. Ve druhé třetině se to trochu přiostřilo, na jednu stranu nás to zastavilo, jelikož jsme hráli nějaké oslabení, ale na druhou stranu nás to nakoplo, protože jsme vyrovnali a to nás vrátilo do zápasu. Udělali jsme pár individuálních chyb, z kterých přišly branky domácích. Litvínov byl dnes lepší a zaslouženě vyhrál. 

Fanshop