Patriku, vyhráli jste po pěti porážkách v řadě. To byla jistě velká euforie…

Ano, bylo to pro nás důležité vítězství. Výborně jsme pracovali zejména od druhé do třetí třetiny. Urvali jsme výhru doma a přišlo hodně fanoušků. Energie byla výborná. Jsme rádi, že jsme sérii přetrhli.

Říkali jste si, že série už musí skončit a musíme s tím začít něco dělat?

Věděli jsme, že musíme pracovat a pokračovat ve věcech, které chceme zlepšit. Je důležité nebýt frustrovaný a soustředit se na proces a co děláme na ledě.

Byl klíčový váš gól na 2:3?

Mladá Boleslav nám vstřelila dva rychlé góly. Naštěstí se to tam otevřelo a byla to ostravská kombinace a spadlo to tam. Šimon Stránský to poslal na Zdráhala a ten mi puk potom vrátil.

Takže jste si akci pojmenovali “ostravská kombinace”?

Hodně se spolu bavíme a vyrůstali jsme spolu odmalička. Známe se dobře, máme i určitou chemii na ledě.

Jak krušné byly chvilky, kdy jste inkasovali na 1:3?

Tým musí mít chladnou hlavu a soustředit se na další střídání. Pokud bychom se dostali do zbytečných emocí, které by nás mohly strhnout, tak by soupeř mohl dát další gól. Měli jsme dál chladnou hlavu a otočili jsme zápas na svou stranu.

Po výměně brankářů se dostal do brankoviště Denis Godla, který už v utkání neinkasoval.

Byl to pro tým impuls. Inkasované góly jsem neviděl, ale Godlič nás podržel. Ale stejně tak Zajíček v minulých zápasech. Oba chytají kvalitně, ale my jim musíme víc pomáhat.

Cítili jste, se zápas může zlomit na vaší stranu?

Ano. V utkání nám zejména pomohly speciální týmy. Zabraly nám přesilové hry i oslabení, ale musíme se nadále zlepšovat.

V dolní části je tabulka velice nahuštěná, byli jste nervózní?

Liga je hodně vyrovnaná a hlavně na spodu tabulky. Když se podíváme na výsledky a jaké týmy jsme dokázaly porazit, tak se nemůžeme dívat na soupeře. Vždy se budeme dívat na sebe a budeme se připravovat na další trénink, potom zápas. A tak jdeme krok za krokem.

Vstřelil jste tří gól v sezoně, chtěl byste atakovat loňský počet, kterým byly čtyři branky v ročníku?

Samozřejmě, každý hráč chce překonat určitý počet gólů a asistencí. V naší současné situaci to není nejdůležitější. Pro mě je důležité, abychom sbírali tři body v každém zápase a abychom se odpoutali, čímž bychom udělali rozdíl v tabulce. A jen v pozitivním slova smyslu.

Vloni jste byl produktivnější…

Přistály mi vloni nějaké asistence, ale na to se nesnažím soustředit. Soustředím se na to, co odvádím pro tým, jak rozehrávám puky, jak hrát při oslabení a jak vypadá celková hra. Zároveň se snažím pomoct dalším hráčům, aby tým šlapal. Pořád se musíme soustředit hlavně na další utkání.

Jako asistent kapitána se snažíte fungovat i v kabině?

Ano, ale myslím si, že máme vyrovnanou kabinu a je tam hodně lídrů. Každý si řekne to svoje. Neberu to jako větší zodpovědnost, je to pro mě čest navíc v takovém klubu jako je Litvínov. Udávala se pocta panu Kýhosovi nejstaršímu a je to tu legenda vedle legendy. Když tu mohu nosit “A” na dresu, tak je to neskutečná pocta. Snažím se to vracet každý den.

V čem tedy tkví vaše role v týmu?

Kvalitní pohyb, rozehrávka, být dobrý na oslabení. Dále pak podpora útoku, zejména při rozehrávce a být dobrý na obou koncích hřiště.

Zřejmě se nedá předpokládat, že vyletíte do horních pater, tudíž to bude boj až do konce…

Tabulka je narvaná, proto musíme jít zápas od zápasu a nenechat se unést nějakou sérii proher jako tomu byl teď. Zůstaneme s klidnou hlavou. Vždy si zhodnotíme předešlé utkání, podívat se na chyby i pozitivní věci, které se udály a snažit se zlepšit.

Jak konkrétně vy zůstáváte s chladnou hlavou? Jste ten typ, který o zápase hodně přemýšlí?

Pro mě je důležité dýchání. Vždy si udělám tři nádechy, když jsem na střídačce po střídání. Tím se resetuji, dostanu se do klidu a můžu se soustředit na další střídání.

A co praktikujete doma po prohře?

Vždy si zhodnotím zápas s trenéry, potom sám se sebou, jaký byl můj výkon. Pak to hodím za hlavu. Poučím se s dobrých i špatných věcí, pokud se člověk soustředí na minulost, tak potom není volný na ledě. Důležité na ledě je nepřemýšlet, když už se hraje.

Co říkáte na Davida Kočího jako trenéra obránců?

Změna proběhla už před celkem dlouhou dobou, ale byl to určitě impuls. A bylo to pozitivní, měli jsme pak sérii výher. Pokud se zaměřím na obranu, tak se hodně soustředíme na oslabení, protože nám úplně nevycházelo. V posledních zápasech jsme se ale zvedli. S trenéry se soustředíme na detaily, a to se vyplácí.