Litvínov do extraligy patří! Tvrzení, které vám odsouhlasí každý fanoušek žlutočerných barev se netýká pouze A-týmu, ale i mládežnických kategorií. V příštím ročníku bude hrát extraligu dorostu rovných 20 týmů. Letošní zužování soutěže tak znamená přímý sestup hned pro čtveřici účastníků. Černého Petra "uhráli" Havlíčkův Brod, Hvězda Praha, Chomutov a Šumperk. Další dva týmy bojují o setrvání v soutěži v baráži. Kromě Litvínova, který má status Akademie Českého hokeje, je to ještě Tábor. Z Ligy dorostu postoupili do bojů o postup Sokolov se Vsetínem.

A právě včerejší vítězství chemiků na ledě jihočeského soupeře znamená, že po pátém ze šesti utkání mají jistotu prvního či druhého místa, která znamenají záchranu. V posledním utkání stačilo litvínovským dorostencům pouhých 13 střel na branku Tábora. Ujala se ta Raichlova z 36. minuty, která stačila na fotbalovou výhru 1:0. Čistým výkonem pomohl v pěti zápasech chemikům hned třikrát brankář Tobias Trejbal. Celkem uhráli chemici v baráži pět výher, z nichž o dvou museli rozhodovat až v prodloužení a nájezdech. Zachování extraligy je důležité i pro budoucí dorostenecké ročníky a vlastně i celou litvínovskou akademii.

"Jsem šťastný a dorostu gratuluji. Byla to těžká sezóna pro celý klub od áčka až po Akademii. Sice jsem musel palce držet z nemocnice, ale tohle mi hodně pomůže. Mám radost," poslal gratulaci hráčům do kabiny i trenérskému týmu z nemocničního lůžka předseda spolku mládeže Kamil Havelka, který se zotavuje po zdravotních komplikacích. "Chtěl bych také poděkovat Ropákům za podporu na dálku. Byl jsem na hraně, ale teď už bude snad jen lépe," připomněl také nedávný transparent fanklubu v kotli, kterým fanoušci poslali pozdrav Kamilovi do nemocnice.

Poslední zápas hraje Litvínov doma o Bílé sobotě. Ve 13 hodin přivítá Vsetín. Dorostencům gratulujeme a Kamilovi přejeme rychlé uzdravení a brzký návrat na Zimní stadion Ivana Hlinky, kde to má nejraději.