HC Oceláři Třinec

Na začátku letošní sezóny Oceláři změnili šéfa lavičky. Václav Varaďa z klubu odešel po pěti letech, ve kterých vždy dovedl svůj tým až do finále. V tom úplně prvním ještě jeho svěřenci na titul nedosáhli, když prohráli v sérii 1:4 s Kometou Brno, pak ale následoval zlatý hattrick. Dva finálové triumfy nad Libercem rozdělila sezóna, kdy se kvůli pandemii covidu play off nehrálo. Po obhajobě zlata se třinečtí hokejisté dostali do finále i v sezóně minulé. Jejich cestu nezastavila ani pražská Sparta. Třinec tak po výhře 4:2 na zápasy slavil třetí titul mistra ligy v řadě a jako dvojnásobný obhájce vstupuje i do letošního play off. „Litvínov nám ale nedá nic zadarmo. Všechny zápasy hráli nadoraz. Když do toho ale dáme srdce a přidáme naši hokejovou kvalitu, budeme v sérii úspěšní,“ myslí si třinecký útočník Samuel Buček.

ZÁKLADNÍ ČÁST 2022/2023
Právě změna na trenérské lavici se mohla ze startu sezóny zdát jako klíčová, protože Oceláři první čtyři zápasy jako úřadující mistr prohráli. Z dalších sedmi pokusů ovšem zvítězili hned šestkrát včetně domácí výhry 4:1 nad Litvínovem. Po dalších dvou porážkách následovala opět série úspěchů – pět výher v šesti zápasech. I díky vysokým výhrám 6:2 v Karlových Varech nebo 8:0 doma s Kladnem nastříleli během těchto zápasů 25 branek. Na přelomu roku od 11. prosince do 13. ledna přidal Třinec dalších osm výher v devíti zápasech. Dvakrát vysoko porazil třeba Kometu Brno. Poprvé po Vánocích doma 7:2 a krátce nato také v utkání pod širým nebem, které hostil bratislavský fotbalový stadion Tehelné Pole s návštěvou přes 11 tisíc diváků. Dlouho to pro slezský tým vypadalo na přímý postup do čtvrtfinále play off, ovšem od té doby zvítězili pouze čtyřikrát během 16 pokusů. Nakonec z toho zbylo šesté místo extraligové tabulky a předkolo play off, ve kterém klub z polského pohraničí startoval naposledy v sezóně 2015/2016, kdy vypadl se Zlínem.

LÍDŘI STATISTIK
Velkou porci zápasů v základní části odchytal Marek Mazanec. Ve svých 37 vystoupeních si udržel průměr 92,01 %. Jeho kolega Ondřej Kacetl se do brankoviště postavil v 16 případech s úspěšností 90,34 %. Nejlepší střelec klubu i celé soutěže je v této sezóně útočník Marko Daňo s 29 góly. Kanadské bodování Ocelářů i extraligy ovládl Martin Růžička s průměrem jednoho bodu na zápas s 52 body (23+29). Nejlepším nahrávačem je s 36 asistencemi ve 44 zápasech Andrej Nestrašil. Mezi obránci dominuje produktivitě Jakub Jeřábek se ziskem 27 bodů (4+23).

Verva vs. Třinec letos

Čtyři vzájemná utkání v základní části vyznívají výsledkově lépe pro Oceláře, byť ve třech případech k rozhodnutí nestačila základní hrací doba 60 minut. Pouze první utkání Třinec ovládl s přehledem, když i díky hattricku Marko Daňa zvítězil 4:1. V podání třineckého útočníka šlo o nejrychlejší hattrick v historii Tipsport extraligy. Stačilo na něj 5 minut a 47 vteřin. V dalších třech vystoupeních rozhodovalo prodloužení. V Lítvínově zvítězil Třinec 2:1, doma ve WERK ARENĚ se radoval opět - 3:2. Až poslední čtvrtý vzájemný zápas brali chemici. I když po první třetině na Zimním stadionu Ivana Hlinky prohrávali už 0:2, nakonec se radovali z vítězství 4:3 v nastaveném čase.

Verva vs. Třinec v play off

Dva vzájemné souboje mají mezi sebou dosud ve vyřazovací části hokejisté Litvínova a Třince. Čtvrtfinále v sezóně 2010/2011 zvládli lépe Slezané, kteří zvítězili v sérii 4:2 a nakonec si došli až pro titul mistra extraligy. Jako vítěz základní části vyhráli i první dva domácí zápasy, ovšem ze severu Čech se do Třince vracela série za stavu 2:2. Pátý zápas Oceláři naprosto ovládli a po výhře 6:1 si jeli zpátky na úpatí Krušných hor pro postup, což se jim také podařilo. Pro Litvínov památnější a nezapomenutelný druhý souboj s Třincem v play off se datuje do sezóny 2014/2015. Třinečtí do něj opět vstupovali z pozice vítěze dlouhodobé části soutěže, Litvínov na tom ale nebyl o moc hůře. Jednalo se totiž o samotné finále a souboj prvního s druhým. Série opět začínala ve Slezsku. Tentokrát si ale dvouzápasový náskok vezla Verva s sebou do Litvínova. Ve třetím utkání Slezané zvítězili hubeným výsledkem 1:0 gólem ze šesté minuty, další zápas ale opět vyhrál Litvínov. Do Třince tak jel za stavu 3:1 pro titul. Chemici od poloviny první třetiny vedli po gólu Guly, ale při závěrečné hře bez brankáře dokázal Třinec 36 vteřin před koncem vyrovnat a v samostatných nájezdech snížit stav finálové série. Ještě během prodloužení nastala kontroverzní situace, kdy mohl Martin Ručinský vstřelit zlatý gól, ovšem špatně instalované polstrování branky a nejasný videozáznam byly proti. Následovala další výhra Ocelářů v Litvínově a finále dospělo do nejdramatičtějšího rozuzlení v sedmém utkání. V něm se Oceláři dostali do vedení, ale po dlouhé konzultaci s videorozhodčím byla nakonec branka neplatná pro kopnutí kotouče za záda Pavla Francouze. Vítězný gól Františka Lukeše pár minut před koncem, pojištěný druhou brankou stejného střelce do prázdné brány, odstartoval první mistrovské oslavy v historii našeho klubu. Černožlutá popelka se dočkala.

Termíny zápasů předkola play off 2023

  • 1. zápas: Třinec - Litvínov, středa 8. března v 17:00
  • 2. zápas: Třinec - Litvínov, čtvrtek 9. března v 17:00
  • 3. zápas: Litvínov - Třinec, sobota 11. března v 17:45

Termíny případného čtvrtého a pátého zápasu budou upřesněny později.

Čtěte také:
• Informace o prodeji vstupenek na domácí utkání