Jak jste odhalili hrozící nákazu u A-týmu, který v pátek neodcestoval do Liberce?  

V  pátek ráno před tréninkem jsme byli kontaktováni několika hráči, kteří nás informovali, že mají  příznaky virozy a dominující u nich byly příznaky typické pro onemocnění COVID 19. S ohledem na tyto skutečnosti a s přihlédnutím k tomu, že tým juniorů již měl pozitivně testované hráče a mířil do karantény bylo o dalších krocích rozhodnuto. 

Jaké kroky pak musí klub učinit vzhledem k dalšímu vývoji situace? 

Kontaktovali jsme spádovou hygienickou stanici v Mostě a ve spolupráci s ní jsme provedli následné další potřebné kroky.

Odběrová centra jsou přetížená, ale na testy jste se dostali ještě v den podezření, jak to bylo náročné zprocesovat?  

Důležitá byla spolupráce s hygienickou stanicí v Mostě. Vedoucí lékař pan MUDr. Josef Kočí nám vyšel ohromně vstříc a zejména jemu patří velký dík za to, že se všichni hráči včetně realizačního týmu hned v pátek odpoledne podrobili testování a během soboty jsme měli k dispozici kompletní výsledky. 

Můžete nám sdělit, kolik je tedy pozitivních hráčů v týmu?  

Já se domnívám, že vlastní číslo není důležité. Pro informování našich fanoušků mohu sdělit, že pozitivně testovaných byla více než polovina hráčů a realizačního týmu. Každý máme na onemocnění COVID 19  a na vlastní testování svůj názor. Všichni víte, jak se liší názory odborníků. Každopádně pozitivní neznamená nemocný. Z pozitivity nám jako klubu plynou jisté opatření a povinnosti vzhledem k současné platné legislativě, o které si můžeme sice myslet své, ale musíme je bez výjimek respektovat. Viry tady byly, jsou a budou.  

Může to být výhoda, že byla nakažena značná část týmu i vzhledem k další imunitě?  

Za mě ano. Řada odborníků se mnou sice nebude souhlasit, ale já jsem přesvědčen, že imunita po nějakou dobu v těle infikovaného jedince musí být. Otázkou je délka, jde-li o měsíce, rok či roky.

Jaký mají režim hráči, kteří měli test negativní? Ti se mohou připravovat i během karantény? 

Ano, ti se mohou individuálně připravovat a již tak činní pod vedením trenérů.

Kdy bude moci tým zahájit přípravu a kdy myslíte, že se dočkáme zápasu? 

Karanténa je nařízená do 5. října. Poté tým zahájí opět společnou přípravu. Kdy bude tým schopný nastoupit k utkání je otázka spíše na sportovní úsek.