V posledních měsících se objevila řada spekulací, jakým systémem by se měla hrát česká nejvyšší soutěž. Hodně se řešilo její uzavření, případně na jak dlouho, některé kluby naopak navrhovaly extraligu zúžit. 

Nyní je jasno. V sezoně 2020/21 se z extraligy sestupovat nebude, vítěz první ligy naopak zamíří o patro výše. Změny čekají i vyřazovací část: přímo do čtvrtfinále play off se kvalifikují první čtyři týmy, mužstva na pátém až dvanáctém místě se utkají v předkole. 

Další rok tedy bude v TELH působit patnáct klubů. Po roční pauze se vrátí přímý sestup, poslední tým po základní části zamíří rovnou do Chance ligy. Týmy na jedenáctém až čtrnáctém místě sehrají play down, nejhorší z nich následně zabojuje o udržení mezi elitou proti vítězi play off první ligy. V ročníku 2022/23 bude extraligu hrát čtrnáct týmů a platit bude přímý sestup.

„Nejsem zastánce těchto modelů, ale jsem přesvědčený, že jsme udělali správné rozhodnutí a plně za ním stojíme. Jde nám pouze o ekonomickou ochranu klubů,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Play down v sezoně 2021/22 se bude hrát podle systému, který navrhla APK:


– družstva umístěná po základní části na 11. až 14. místě sehrají první kolo play down (11. tým se utká se 14. a 12. tým se 13.), ve kterém se zohlední body, které tato družstva získala v základní části; družstva mezi sebou sehrají maximálně 7 zápasů (s případným prodloužením do rozhodnutí), ve hře tedy bude celkem 21 bodů; jakmile jedno z družstev bude mít na druhé družstvo takový bodový náskok, který již nebude možné ve zbývajících zápasech stáhnout, další zápasy se neuskuteční
– družstva, která prohrají v prvním kole play down, mezi sebou sehrají druhé kolo play down na 4 vítězná utkání (v těchto utkáních už počet bodů získaných v základní části nehraje žádnou roli), přičemž poražené družstvo sehraje baráž s vítězem Chance ligy na čtyři vítězná utkání o účast v TELH v následující sezoně.