Lukáš Horák je odchovancem mosteckého hokeje, ještě v žákovských letech ale přestoupil do nedalekého Litvínova. Ve městě proslulém výchovou skvělých hokejistů vyrostl mladý hokejista ve skvělého brankáře. Už ve starším dorostu začal prokazovat své kvality a v juniorech jen potvrzoval, že v něm dřímá velký talent. Po skvělé sezóně v juniorech nakoukl i do reprezentační dvacítky.

Letošní sezóna ukázala, že je Lukáš Horák připraven i na seniorský hokej. Své místo si ale musel vybojovat. Mladý brankář začínal sezónu v druholigové Bílině, později si ho stáhl do svého kádru prvoligový Most. V Mostě se jeho posun na pozici jedničky ale nerodil lehce při konkurenci Nechvátala a Volkeho. Litvínovský mladík se své šance chopil skvěle a vybojoval si výbornými výkony jisté místo v brankovišti
. „Bylo těžké se prosadit, na začátku sezóny jsem byl v Bílině, pak jsem přešel do Mostu, kde jsem si musel své místo vybojovat. Konkurence tu byla velká, dostal jsem šanci a snad jsem přesvědčil, snažím se jít zápas od zápasu,“ říká litvínovská naděje.

V Mostě si Lukáš Horák na nedostatek práce stěžovat nemůže. Při svých prvních třech startech za prvoligový klub na něj šlo neuvěřitelných 168 střel a inkasoval pouze pět branek. Mostecký strážce svatyně si drží zatím skvělou úspěšnost zákroků, která přesahuje 92% a to i přes to, že je Most na posledním místě. „Pro brankaře je určitě lepší být ve větší permanenci střel, než když jde na něj jen pár puků za utkání. Na druhou stranu člověk musí být zase pořád ve střehu a někdy je to dost náročné, jak po fyzické, tak po psychické stránce,“ vysvětluje mladý brankář.

Mostu se od úvodu sezóny nedaří, mužstvo prohrálo většinu zápasů a nachází se na posledním místě celé první ligy. Pro žádného z hráčů není tato situace lehká a od toho se odvíjí i atmosféra v kabině. „Nálada v týmu je různá. Já se hlavně soustředím na sebe, abych podával co nejlepší výkony. Poslední místo si nepřipomínám, vždy je šance, že se nám povede nějaká série vítězství a my se posuneme v tabulce výš,“ věří mostecká opora.

Z důvodu neuspokojivých výsledků mužstva se mostecké vedení rozhodlo odvolat trenéry Gudase s Kašťákem a jejich místa zaujali Radek Mrázek s Viktorem Lukešem. Trenér Mrázek přišel z litvínovské juniorky, kde vedl v předchozích letech právě Lukáše Horáka. „Pan Mrázek je kvalitní trenér, do týmu přinesl nové věci. Věřím, že nám to pomůže se z této mizérie vyhrabat,“ pochvaluje si nový impuls.

Lukáš Horák v letošní sezóně nakoukl i do nejvyšší české soutěže. V přípravě odchytal jedno utkání proti pražské Slavii, ale velká premiéra a ostrý start ho čekal teprve až v utkání proti Kladnu. Litvínovský mág skvěle zastoupil Pavla Francouze a za svá záda pustil jen dva puky ze 40 střel. Bohužel ani jeho skvělý výkon k bodům nestačil, protože Litvínov nevstřelil Kladnu ani branku. „Oba dva zápasy pro mě byly důležité. Vzhledem k tomu, že druhý zápas byl již v rámci soutěže a měl velkou sledovanost, byl asi těžší. Navíc zaskakoval jsem za Pavla Francouze, který je nejlepší v celé lize, takže to pro mě nebylo jednoduché. Nechtěl jsem mužstvu nic zkazit a taky jsem chtěl ukázat, že něco umím. Po osobní stránce jsem se cítil dobře, ale je škoda, že jsme prohráli. Kdybychom vyhráli, byla by to pro mě dvojí výhra,“ smutní po prohrané premiéře.

Litvínovský brankář spolupracuje už třetím rokem s trenérem brankařů Davidem Kováříkem a jejich spolupráce nese ovoce. Mostecký odchovanec chytá moderním stylem, ke kterému ho přivedl právě jeho trenér. „Tříletou spolupráci s Davidem si můžu jen chválit. Moc mi pomohl a za své výkony taky vděčím právě jemu,“ vysekl poklonu svému trenérovi.

Jeho vzorem je švédský mág Henrik Lundqvist, který v týmu New Yorku Rangers potvrzuje, že patří mezi nejlepší brankaře světa. „Můj vzor je Henrik Lundqvist, sleduji ho jak chytá a líbí se mi jeho styl. Když vidím, jaké podává výkony a co dokáže pochytat, tak mě to motivuje, abych na sobě dál pracoval,“ směje se.