Výkon brankáře Martina Volkeho, slavícího v úterý 30. narozeniny, byl stěžejní pro třetí litvínovskou výhru v sezóně nad Karlovými Vary. Dvěma góly se o ni zasloužil Martin Ručinský. Snaživému soupeři se podařilo jen vyrovnat na 1:1. Litvínov se dostal znovu do vedení a v závěru už si výhru, kterou utekl Energii na dvanáct bodů, pohlídal.

Franěk, Černošek, Brejčák, Bojer, Lukeš, tak vypadala předzápasová marodka Vervy. Po utkání s Pardubicemi na ní přibyl ještě Ján Brejčák.

Proti Volkemu naskočil do branky Mensator a začalo se zhurta. První rána mířila na litvínovskou klec po pár vteřinách (těsně vedle), první však zasahoval Volkeův protějšek po půlminutě hry po ostré ráně Hübla. Ve 2. minutě zazvonila vedle Volkeho tyč.

Ve 4. minutě sudí poslali ven Jareše za sekání. V 5. minutě dostal přihrávku před Volkeho Skladaný, ale litvínovský strážce se prostřelit nenechal. Návrat Jareše z trestné lavice do hry přinesl brejk a šanci Černého, byl atakován a Mensator jeho blafák vyrazil.

V 9. minutě druhá litvínovská formace kroutila soupeře v jeho pásmu, až z voleje mířil do šibenice Hujsa a gólman tak tak vytáhl puk mimo tyče. Ve 13. minutě si vybruslil do šance Ručinský a z mezikruží bekhendem po ledě prostřelil Mensatora.

Do té doby byli hosté útočnější, pak se hra vyrovnala. V 15. minutě Volke kryl střelu i dorážku, ale další Kumstátův pokus pronikl za brankovou čáru. V 16. minutě se první početní výhody dočkali domácí (Mocek). Hostě opakovaně vyhodili. Ve 20. minutě ještě nebezpečně pálil Černý a po něm puk z hole Frolíka jen těsně minul břevno.

Po změně stran pokračoval duel plný osobních soubojů. Ve 23. minutě přitlačila třetí domácí řada, Jenáček těsně minul a pak dvakrát zasahoval gólman, až z tlaku vyplynul faul Gulašiho. Přesilovka se ale Vervě nepovedla. Největší možnost měl až při hře pět na pět Pojkar, branku minul.

Početný kotel varských fandů mohl potěšit průnik Kotrly, Volke vyrazil. Ve 27. minutě byl vyloučen Gula, největší možnost měl Skladaný, ale Volke byl pozorný. V čase 29:00 dostal "panenku" Mocek. O dvě minuty později to po levém křídle zkoušel Frolík, ale po nájezdu branku netrefil.

Ve 33. minutě se uvolnil Gerhát a zhruba ze stejného místa jako předtím Frolík vypálil v signalizované výhodě přesněji – 2:1. Zaznamenal tak svůj druhý gól v sezóně.
A o tři minuty později střílel švihem z levého kruhu Hanzl a postaral se o první gólový trhák v zápase, 3:1!

Čtyři minuty před koncem třetiny byl vyloučen Hujsa, ale to měli hosté v hlavách poslední nepříznivý vývoj utkání a prakticky nevystřelili. Nevedlo se jim ani při dalším trestu Jareše, který rozpůlila přestávka.


I čtvrtou minutu v oslabení v řadě za sebou následně Litvínov přestál, to už ve třetí třetině. Zejména, když ji zkrátil Košťálův trest. Z brejku hledal Frolík Trávníčka, kterému koncovku z metru znemožnil faulem Gründling. Hráči Energie našli v sobě energie dost a hru ve čtyřech zvládli, ale tato část hry patřila domácím.

48. minutu začali hosté dalším proviněním Košťála. Litvínov zamkl soupeře, gól nevstřelil. Západočeši se do šancí probíjeli těžko. Osm minut před koncem pykal Pojkar a Košťálovu střelu v přesilovce zblízka Volke vyrazil. Pak našlápl za vyhozeným kotoučem v oslabení Jenáček a při koncovce byl faulován Gulašim.


V 56. minutě ještě Ručinského nájezd, když prolétl až před branku, skončil na Mensatorovi. Při power play soupeře už se ale litvínovský kapitán dočkal a z úhlu po zpětné přihrávce trefil pečeť výsledku. Znamenal návrat do první desítky tabulky a první tříbodovou výhru po pěti zápasech.

Martin Ručinský si po zápase spokojeně oddechl dvojnásob, tým jako kapitán dovedl k výhře a sám vstřelil dvě branky, své první od 1. prosince, kdy skóroval naposledy. Střeleckou pauzu mu natáhl celkem šestizápasový disciplinární trest.
"I dnes jsme se ještě k vítězství trochu protrápili, řekl bych. Ale je pro nás samozřejmě hodně důležité. Jestli 12 bodů na posledního znamená klid? To ne, my teď klid nemáme v žádném zápase, pořád se musíme snažit o co nejlepší výsledky."

František Gerhát slavil v zápase svůj druhý gól v sezóně: "Vojta Kubinčák mi to perfektne dal v strednom pásme. Ujel som, pak už len zavrel oči a napálil to. Skvelé, že to tam spadlo," sděloval měkkou slovenčinou autor druhé branky Vervy.
"V tabulke je to okolo desiateho místa stále velmi vyrovnané, máme tuším len dva body ztratu na deviatého. Preto je super, že sme dnes vyhrali. Je predsa len velký rozdiel, mít 12 kol pred koncom náskok šesť nebo len dvanásť bodov na posledného. Ale zápasov zbýva eště príliš vela, nič rozhodnuté nie je. Musíme bojovať dalej."

Jiří Šlégr: "Nezačali jsme ideálně, ale podržel nás brankář Volke. Opřeli jsme se o jeho výkon. Do půlky zápasu jsme si moc neuvědomovali, že musíme i dobře bránit. Naštěstí jsme dali góly a vedení pak udrželi. Bylo to vítězství za šest bodů, je ale třeba na to ale navázat."

Martin Pešout: "Do utkání jsme vstoupili dobře. Do půlky zápasu jsme byli domácím vyrovnaným soupeřem. Po zápase jsme napočítali devět našich gólových šancí,dali jsme tyč... Neproměňování myslím, rozhodlo. V těch chvílích Volke domácí podržel."