Přes pět tisíc diváků vidělo rušnou extraligovou premiéru pod Krušnými horami a většina z nich nakonec tleskala třem bodům pro Vervu. V její sestavě chyběl jen Martin Ručinský. Ke dvěma zásahům první řady připojil třetí Hanzl, hosté vyzráli na Volkeho jen dvakrát, Litvínov vyhrál 3:2.

K prvnímu zápasu nového ročníku TELH vyjela Verva v téměř kompletní sestavě: Volke (Franěk) – Pojkar, Kubát - Stříteský, Jareš - Skuhrovec, Kousalík - Gula, Černošek - Kubinčák, Hübl, Lukeš - Majdan, Hanzl, Gerhát - Jenáček, Hujsa, Frolík - Bojer, Heinisch, Trávníček.

Nastoupili tedy i Černošek s Hujsou, které v týdnu trápila nemoc. I obnovená premiéra Martina Ručinského se zdá se blíží. "Vypadá to, že s námi pojede už do Ostravy," řekl po zápase Vladimír Kýhos.


Po minutě ticha sklonili proti sobě hlavy na vhazování Hübl a Kašpařík. Objev loňské sezóny Martin Volke a naproti loňský rekordman v počtu odchytaných minut v základní části Jakub Kovář.

Litvínov představil divákům žluté dresy, ve kterých jinak bude nastupovat na ledech soupeřů. A také povedeného maskota geparda, kterému fanoušci vybrali jméno Vervák.


Už v 11. vteřině zápasu se poprvé zahřála trestná lavice. Slovinec Kranjc vyhodil puk do hlediště. Přesilovku Verva nevyužila, ale už v čase 4:38 stadión poprvé vybuchl: Hübl za podílu celé první formace prostřelil Kováře a otevřel skóre. Hned v další minutě mohl zvýšit z dorážky Hujsa, jeho ránu vyslanou v pádu gólman kryl.

Viktor Hübl hrál proti svému někdejšímu týmu řádně nabuzený. V 9. minutě musel na trestnou lavici, ale hostující územní převahu i v oslabení eliminovala pozorná defenzíva Krušnohorců.

Ve 12. minutě dvakrát nebezpečně pálil Gerhát z levé strany, Kovář jednou puk vyrazil a jednou chytil.
V téže minutě musel ven Pšurný, ale Litvínov se tentokrát dostával do pásma těžko. Ve 14. minutě znovu prověřil poslední instanci Jihočechů Frolík. Mountfield odpověděl z protiútoku brejkem Kuchejdy, Volkemu pomohl rychle se vracející Pojkar.

V 19. minutě se po přihrávce v dobrých pozicích natahovali Bojer a v pádu Trávníček. Brankový účet prvního dějství pomohlo hostům uzavřít druhé Hüblovo provinění. 49 vteřin před sirénou prostřelil Volkeho přízemní ranou od modré obránce Vydarený.


Hned po změně stran nabil Hübl mezi kruhy Kubinčákovi, Kovář našel puk ve své lapačce. Po 23 minutách hry potáhl puk do útočného pásma Trávníček, přenechal v tandemu Černoškovi, ale i tahle akce skončila na brankáři.

Volkeho následně zapotil Podlešák a odstartoval tak převahu hráčů v červeném, z níž však nic podstatného nevykvetlo. Ve 28. minutě po křižné přihrávce pálil těsně vedle Trávníček a zase Litvínov zvedl hlavu.

Pár vteřin po zápasovém "poločase" namazali hosté obránci Stříteskému, ale tomu v gólové pozici stihl soupeř při střele přizvednout hokejku.

Vedení vrátila domácím opět Hüblova řada. Po zblokované střele jejího vedoucího poslal zpětnou přihrávku Lukeš najetému Kubinčákovi a ten napnul síť, 2:1! Odměna Vervě za zlepšený výkon.


16 vteřin po znovuzahájení hry fauloval Mertl a po tlaku první řady žlutých hákoval Gulaš. Rezultovalo z toho 67 vteřin hry pět na tři. Jareš, Lukeš i další hráči ostře prověřovali Kovářovu pozornost, diváci se dostali do varu. Až při hře pět na pět v pokračujícím tlaku protlačil puk do sítě Robin Hanzl. K jeho premiérové brance v litvínovském dresu zapsal spolu s Kubátem první nahrávku v novém působišti i Martin Hujsa.

Do třetí části vlétli domácí nabuzení a Hübl s Kubinčákem hned zatopili v útočném pásmu. Ve 43. minutě byl vyloučen červený Červený a Stříteský doslova sestřelil Kováře. Opora hostů se jen těžce sbírala z ledu, stejně jako předtím faulovaný Bojer.

Ve výhodě se v dobré pozici ocitl Jenáček, bekhendem přestřelil. Pozorný Volke držel svým těsné vedení.

Oba celky pak nevyužily po přesilovce: nejprve se podruhé stejným způsobem v zápase provinil Kranjc, poté držel protihráče Pojkar. A oba celky také dál usilovaly o kýžený gól, jen důvod měly oba jiný: odskočit - vyrovnat...

Zápas nedokončil domácí Majdan, který už před utkáním bojoval s virózou. V 54. minutě se zase těžce sbíral z ledu Kuchejda. Vyloučení Langhammera mohl zkrátit Kubinčák, v 58. minutě zase neuspěl před Kovářem Frolík.

Mountfiled se odhodlal k power play, branka ale jak už to bývá mohla padnout spíš na druhé straně. Až pár vteřin před koncem, kdy se neujala střela Hübla, musel ještě zasáhnout Volke. A byl to zákrok poslední, vítězný...

Vladimír Kýhos: "První zápas je lepší začínat venku, protože domácí prostředí svazuje nohy a ruce, to ale naštěstí nebyl náš případ. Hráli jsme aktivně, to, co jsme chtěli hrát. Měli jsme dát více gólů. Byly tam dva momenty, které mohly utkání ovlivnit. Nejprve soupeř vyrovnal v poslední minutě první třetiny a pak snížil na 3:2 téměř v poslední minutě druhé třetiny. Musím klukům poděkovat za bojovnost. Jsem rád, že jsme vstup do sezony takhle zvládli. Navázali jsme na konec minulého ročníku. Je tam pár věcí, které je potřeba vylepšit, zápasů na to budeme mít dost, jsme teprve na začátku."
 

Milan Kupka: "Domácí byli od začátku aktivnější. Předčili nás v napadání. Vypracovali si dvoubrankový náskok a i když jsme se s tím v závěru pokusili něco udělat, tak si Litvínov vítězství už nenechal vzít."