Z pohledu prvního Dynama

Pardubice před týdnem šokovaly celou ligu zprávou o konci trenéra Václava Varadi, který měl s týmem platnou smlouvu až do roku 2028. Po neshodách jej musel v roli hlavního kouče nahradit jeho asistent Marek Zadina. Po návratu ze stříbrného Spenglerova poháru, tedy po novém roce, se vrátily na čelo tabulky před Spartu, která v posledních zápasech ztrácí. Aktuálně mají na kontě 88 bodů.

Poslední duel odehráli pardubičtí na jihu Čech s Motorem. České Budějovice vedly nejprve 2:0 a poté 3:2. Byly to ale Pardubice, kdo bral po 60 minutách tři body za výhru 4:3. Deset minut před koncem dokonal obrat v přesilové hře Tomáš Hyka. „Měli jsme dobré hned první střídání, ale po ztrátě puku nás o chvíli později soupeř potrestal, a v naší přesilovce jsme později dostali další gól. Na to si musíme dát pozor, ale bylo super, že jsme se vrátili do zápasu ještě v té samé přesilovce. Myslím si, že výkon v první třetině byl od nás přesto povedený. Naopak druhá třetina se nám nepovedla. Tam jsme měli spoustu ztrát. Z našeho pásma jsme pouze čipovali kotouče ven a soupeř nás pak dostával pod tlak. Ve třetí třetině jsme ten zápas otočili a posledních 12-13 minut hráli velmi dobře systémově. Soupeře jsme nepouštěli k nám do pásma a zvládli jsme to, za což bych chtěl týmu poděkovat. Tady je to vždy hodně těžké a my získali 3 body," chválil dovedenou práci svých svěřenců hlavní trenér Marek Zadina.

Nejproduktivnějším hráčem Pardubic je celkově čtvrtý nejproduktivnější hráč ligy Lukáš Radil (19+18). Ihned za ním je pátý nejčastěji bodující hráč soutěže Lukáš Sedlák (18+18).

Z domácí kabiny

Litvínov je na domácí půdě nejlepším týmem extraligy. Z 21 odehraných utkání před černožlutým publikem Verva nebodovala pouze dvakrát, s Hradcem Králové a s Karlovými Vary. Jinak posbírala 51 bodů se skóre 87:55. Celkem sídlí na čtvrté příčce s 68 body a skóre 124:116.

Poslední utkání odehráli chemici doma proti Olomouci. V utkání bylo k vidění hned 17 dvouminutových vyloučení a jeden osobní trest do konce utkání pro hostujícího Jakuba Orsavu, který byl potrestán za naražení Davida Kašeho na hrazení. Litvínovský playmaker po tvrdém zákroku utkání nedohrál. Pod vítězství 4:1 se nejvíce podepsali dvougólový Petr Koblasa, dvoubodový Ondřej Kaše a skvěle chytající Šimon Zajíček, kterému za záda propadla pouze jedna střela z 25 pokusů. „Zejména v úvodu zápasu jsme předvedli diametrálně odlišný výkon od našich obvyklých venkovních utkáních. V cestě nám stál vynikající brankář hostů, který v první třetině pochytal tři tutové branky. Chtěli jsme zůstat u naší hry a troufám si říct, že se nám to dařilo. Trochu nás mrzí závěr utkání, kde jsme ve třetí třetině nakoupili asi tři oslabení. Toho bychom se chtěli a musíme se toho vyvarovat. Před samotnou poslední čtvrtinou je to pro nás povzbuzení proti organizovanému a velmi tvrdě a důsledně hrajícími soupeři. Tří bodů si ceníme,“ zhodnotil zlepšený výkon týmu hlavní trenér Karel Mlejnek.

Nejproduktivnějším hráčem Litvínova je zároveň třetí nejlépe bodující hráč soutěže kapitán Ondřej Kaše(18+22), který se aktuálně o nejlepšího střelce Chezy dělí s Petrem Koblasou. David Kaše (11+22) je nejlepším asistentem týmu. Neopomenutelnými stavebními kameny litvínovského útoku jsou také Jindřich Abdul (12+20), Nicolas Hlava (14+13) a Liam Kirk (13+10).

Vzájemné zápasy

První vzájemný zápas byl zároveň prvním zápasem aktuálního ročníku soutěže. Pardubice v něm na domácím ledě zvítězily 5:1. Dále se celky utkaly ve 14. kole, po kterém šla Verva díky výhře 4:1 na první místo. Naposledy ke střetu došlo ve 27. kole, kdy Litvínov s výrazně oslabenou sestavou přehrál Pardubice 4:2. Pardubice doposud prohrály po šedesáti minutách pouze třikrát, z toho dvakrát s Litvínovem.