Bodová série Ocelářů

Po slabším vstupu do nového extraligového ročníku prožívá Třinec bodově úspěšné období. Bez bodu totiž skončili Oceláři naposledy 1. října v zápase právě proti litvínovské Vervě. Od té doby bodovali 11krát v řadě, prohráli pouze dvakrát v prodloužení s Pardubicemi a Spartou. Ve stejném období také třikrát zvítězili v Lize mistrů, naposledy v úterý porazili v prvním osmifinálovém zápase švédskou Skellefteåu 4:3. V pátek potom dokázali Třinečtí otočit utkání na ledě Hradce Králové ze stavu 0:2 na konečných 5:3.

"Měli jsme velice špatný vstup do utkání. V první třetině jsme velice špatně bruslili, prohrávali souboje a od toho se odvíjel také výsledek - prohrávali jsme 0:2 a nezasloužili jsme si nic jiného. Po přestávce jsme to ale zlepšili. Řekli jsme si jak a co chceme hrát, jaké nástroje a zbraně použít a myslím si, že když jsme ve druhé třetině srovnali, drželi jsme trumfy v rukou my. Třetí třetinu jsme zvládli dobře, zaslouženě jsme vyhráli," konstatoval hlavní trenér Ocelářů Zdeněk Moták po zápase. Třinec tak dosáhl na 36 bodů a v tabulce je jediný bod za Vervou. Navíc mají Oceláři jeden zápas k dobru. Nedělní utkání tak bude přímým soubojem o třetí místo v tabulce.

Klubovým statistikám vládne nestárnoucí Martin Růžička, s 9 brankami je nejlepším střelcem týmu, s 20 kanadskými body také nejproduktivnějším hráčem. V rámci bodování celé extraligy je zkušený útočník na 4. místě. Více než bod na zápas má ve statistikách také slovenský forvard Marko Daňo, ten v 16 zápasech získal 17 kanadských bodů za 8 branek a 9 asistencí. V brance dostává nejvíce prostoru Marek Mazanec, v 15 utkáních vychytal 11 výher s úspěšností zásahů 92,20 % a průměrem 2,26 branky na zápas.

Z kabiny chemiků

Před reprezentační přestávkou Verva poprvé ztratila všechny body na domácím ledě po prohře 0:2 s Hradcem Králové. Střelecky naprázdno pak vyšli chemici i v pátečním zápase v Mladé Boleslavi. Do utkání šla družina pod vedením Karla Mlejnka s pozměněnou sestavou - po zranění ruky se vrátil Pawel Zygmunt, z obrany naopak vypadli nemocný Patrik Demel a zraněný Marek Baránek. Z Jihlavy tak byl povolán Jan Strejček a Verva hrála na 6 obránců. Do prvního útoku se posunuli Liam Kirk a Jindřich Abdul. Utkání ale chemikům vůbec nevyšlo, neproměnili vyložené šance, zatímco soupeř, který se v předchozích zápasech střelecky trápil, dokázal využít šance nabídnuté individuálními chybami hráčů v bílém.

"Dominantní v první půlce utkání byla naše střelecká nemohoucnost a brankář domácích Novotný. Potom bohužel jsme inkasovali v rychlém středu tři branky po individuálních chybách. Vždycky jsme ten kotouč měli na hokejce, vždycky jsme ho měli pod kontrolou a po nepochopitelných chybách jsme o ty kotouče přišli a domácí vstřelili rychlé tři branky po sobě, což ovlivnilo další průběh utkání. Je potřeba si říct, že každé mužstvo v extralize si projde slabší vlnou výkonnosti, což teď bohužel padlo na nás, zejména dvě bezgólová utkání. Se vší pokorou víme, že nejsme v optimálním rozpoložení, ale pracujeme na tom," uvědomoval si po utkání hlavní trenér Karel Mlejnek.

Bodování chemiků tak nadále vedou bratři Kašovi. David v 18 zápasech zaznamenal 21 bodů za 8 branek a 13 asistencí, což z něj činí 3. nejproduktivnějšího hráče celé soutěže. Ondřej potom za stejnou porci zápasů přidal k 8 brankám 11 asistencí. Osmigólovým střelcem je také Petr Koblasa. Mezi obránci je nejproduktivnější lotyšský zadák Janis Jaks s 10 body za 3 branky a 7 asistencí. Do brankoviště se častěji staví Matej Tomek, z 15 zápasů vychytal 11 výher s úspěšností zásahů 91,06 % při průměru 2,78 branek na zápas. 

Vzájemná bilance

V loňské sezóně Verva v základní části nad Třincem zvítězila jednou v prodloužení, dvakrát v prodloužení prohrála a celkově tak získala 4 body z 12 možných. Oba celky se potom střetly v předkole play off, ve kterém Oceláři zvítězili 3:0 na zápasy. Na ledě WERK arény chemici nezvítězili už 12 zápasů v řadě, naposledy 28. října 2016 3:2 gólem Miloslava Hořavy v prodloužení. 

První zápas letošní sezóny se odehrál na začátku října na Zimním stadionu Ivana Hlinky. Chemici vlétli do zápasu ve velkém stylu, skóre otevřel hned v první minutě Andrej Kudrna a po úvodních 20 minutách vedli černožlutí 3:1. Když potom na začátku třetí části zvyšoval kapitán Matúš Sukeľ už na 6:2, zdál se být osud zápasu jednoznačný. Oceláři však dokázali dvěma brankami v posledních minutách utkání zdramatizovat. Tři body ale nakonec zůstaly v Litvínově. Kdo se bude radovat v neděli?