Zvedající se Vítkovice

Ještě 8. října odehráli utkání v Plzni s podtextem souboje o předposlední příčku. Utkání prohráli 1:0 a ocitli se na dně tabulky. Dnes je situace pro moravskoslezský klub o něco veselejší. Po dvou výhrách nad Libercem (doma 5:2) a Kometou Brno (venku 3:5) okupují se 13 body příčku desátou. Navíc ovládli také utkání Ligy mistrů 5:0 v německém Ingolstadtu, díky čemuž si zajistili postup do vyřazovacích fází této soutěže.

Svůj poslední duel odehráli v již zmíněném Brně, ve kterém zvítězili poměrem 3:5. Utkání se nevyvíjelo vůbec snadno. Po dvou třetinách svítilo na kostce v brněnské Winning Group areně vyrovnané skóre 3:3. Oba celky čekaly na rozhodující trefu až do 54. minuty, kterou za záda Dominika Furcha uklidil Peter Krieger. Konečné skóre upravil na podobu 3:5 střelou do prázdné branky Dominik Lakatoš. „Hráli jsme dobře střední pásmo, hráli jsme přesilovku pět na tři, kterou bychom měli využít, ale na ten finální moment jsme si počkali v té poslední přesilovce, kde nám ten speciální tým hodně pomohl k tomu, že dnes odvážíme tři body, které byly hrozně těžké a my si jich nesmírně vážíme. ", potvrdila slova hlavního trenéra Miloše Holaně, jak důležité bylo tento souboj urvat na svou stranu.

Vítkovice doposud vstřelily 31 branek a 36 jich inkasovaly. V přesilovkách si vede nadcházející soupeř velmi podobně jako domácí celek. Ze 49 početních výhod jich využil 13 a úspěšnost tak činí 26,53 %. S oslabením jsou na tom o dost hůře. Z 33 oslabení inkasovaly 9 branek, což činí třetí nejhorší úspěšnost aktuálního ročníku (72,73 %). Velmi pravděpodobně se mezi tři tyče postaví brankář Lukáš Klimeš, který má po osmi odchytaných duelech na kontě úspěšnost 91,03 %. Bodově nejaktivnějším hráčem je kanadský obránce Stuart Percy (3+11), který je zároveň na druhém místě tabulky kanadského bodování a ztrácí pouhý bod na vedoucího Davida Kašeho.

Rekordní vlna Vervy

Verva momentálně zažívá historicky nejúspěšnější sérii utkání od založení klubu. Aktuální metu, tedy doposud 10 vyhraných extraligových duelů v řadě, se nepodařilo týmu pokořit ani v letech, kdy v černožlutých barvách váleli Ivan Hlinka s Jiřím Bublou, či v mistrovské sezoně Martinu Ručinskému s Jakubem Petružálkem v zádech s vítězem Stanleyova poháru Pavlem Francouzem.

Tým je v laufu a otočka z posledního utkání proti Kladnu to jen podtrhuje. Litvínov doma ještě v 54. minutě prohrával s Rytíři 2:4. Ve zbylých šesti minutách ale domácí šlápli ještě více do tempa a zásluhou zásahů Sukeľa a Zileho se šlo do prodloužení. V něm se sice hosté dostali do přečíslení dva na nikoho, ale na sebevědomého Mateje Tomka nevyzráli. Po chvíli se na druhé straně dostal do úniku Ondřej Kaše a ukázkovým sólem rozhodl o druhém bodu chemiků. „Bylo to nesmírně vydřené. Jsem hrdý na to, co jsme dnes večer předvedli, že jsme dokázali zápas otočit, i když v prodloužení. Dostali jsme dvě branky v dvojnásobném oslabení, diváci nás hnali, i střídačka neuvěřitelně žila posledních 15 minut," sdělil médiím právě střelec rozhodující branky.

Litvínovu patří v tabulce aktuálně druhá příčka. Na první Pardubice ztrácí jeden bod a na třetí Spartu má náskok šesti bodů. Společně s Pardubicemi nastřílel v uplynulých 11 kolech shodných 43 branek. Obdržel jich 28. Z 52 odehraných přesilových her skóroval čtrnáctkrát s úspěšností 26,92 % a během 47 oslabení inkasoval pouze čtyřikrát, tedy slušná úspešnost 91,49 %. Brankářská jednička Matej Tomek si drží úspěšnost 91,59 %. Nejlépe bodujícím hráčem je David Kaše (4+11) a nejčastěji skórujícími jsou Ondřej Kaše a Petr Koblasa (oba 6 branek).

Poslední vzájemné utkání

22. 01. 2023     Vítkovice - Litvínov 2:3 sn

Z posledního vzájemného střetu vyšel lépe Litvínov. Na ledě soupeře zvítězil po 2:3 po samostatných nájezdech, které ve 13. sérii rozuzlil přesným zásahem Michal Gut.