Zápas legend v Litvínově přímo navazuje na utkání hvězd na Slovensku a únorový vyprodaný zápas v O2 areně k připomínce 25 let od vítězství na Olympiádě v Naganu 1998.Obléct znovu hokejový dres a nastoupit na led je připravena řada bývalých hvězd v čele s litvínovskou ikonou a současně asistentem trenéra Robertem Reichelem. „Opravdu se moc těším. Obzvlášť, když se bude hrát na mém domácím stadionu. Od pořadatelů jsem dostal příjemný úkol, a to sestavit tým hráčů Litvínova. Doufám, že máme silný mančaft a dokážeme před našimi fanoušky zvítězit,“ říká Robert Reichel, který byl v roce 2015 uveden do síně slávy Mezinárodní federace ledního hokeje IIHF.

Na domácí atmosféru se těší také Martin Ručinský. „Každý zápas legend je něčím unikátní. Jsem si jistý, že po Bratislavě a v Praze si fanoušci najdou cestu na hokej i u nás v Litvínově. Já si sice brusle neobuji, ale i tak pro mě bude celý den jedinečný a plný vzpomínek na můj začátek kariéry,“ říká olympijský vítěz z Nagana. Proti litvínovskému výběru se postaví tým českých legend, za který nastoupí taková jména, jako Patrik Eliáš, David Výborný nebo Martin Nečas. Další hvězdné hráče organizátoři odtajní s blížícím se termínem zápasu. Na lavičku se pak postaví Jakub Voráček.

Součástí legend budou také dva bývalí špičkoví fotbaloví hráči Petr Čech a Vladimír Šmicer. „Ostrý hokejový zápas pro mě nebude novinkou, protože jsem jich už několik odehrál. V Říčanech se pravidelně scházíme se skupinou ex fotbalistů, tudíž mohu prohlásit, že už poctivě trénuji. Těším se, že se zápas uskuteční, protože určitě nebylo jednoduché domluvit účast všech legend. Pro mě je účast na takové akci takřka automatická. Vždy se rád zapojím do podobných projektů určených pro dobrou věc,“ říká vítěz Ligy mistrů a bývalá hvězda Slavia Praha a FC Liverpool Vladimír Šmicer.

Stejně jako obě předchozí akce bude i srpnový zápas charitativní. Výtěžek poputuje na Nadaci České filharmonie a podporu našeho mládežnického hokeje. „V hokeji, ale i v oblasti hudby je důležitá podpora talentů. Bez nich v budoucnu nelze složit kádr, respektive soubor, který by se úspěšně dokázal vyrovnat svým mezinárodním konkurentům. Nechceme dopustit, aby nám talenti odcházeli do zahraničí. Jsem rád, že exhibičním zápasem budeme moci tyto talenty podpořit,“ představil hlavní myšlenku bývalý trenér Slavomír Lener. 

Současně se na Zimním stadionu Ivana Hlinky bude vzpomínat na nedávno zesnulého Petra Klímu. „Petra jsem si nesmírně vážil a v posledním roce jsme spolu byli ve velmi blízkém kontaktu. O to víc mě zasáhla zpráva o jeho odchodu. Pro nás všechny půjde o emotivní den,“ dodává Lener, který dovedl české hokejisty společně s Ivanem Hlinkou k olympijskému zlatu.

Pořádající agentura Eniva připravuje už třetí zápas hokejových legend. „Jsme rádi, že se podařilo dát dohromady tolik skvělých hráčů. Těší mě, že po zápase v Bratislavě a vyprodané O2 areně se legendy představí v jedné z tradičních hokejových bašt - v Litvínově. Navíc i tentokrát bude mít utkání charitativní podtext. Je skvělé, že sportovci, tak čeští fanoušci si tento formát oblíbili a rádi pomohou těm, kdo to potřebují,“ říká Andrea Bársony z agentury Eniva. Kromě sportovního programu je před zápasem a mezi třetinami připraven také ten doprovodný. „Chceme, aby si diváci včetně dětí užili nejen hokej, ale i další zábavu. Chybět nebude ani předzápasová autogramiáda hráčů,“ říká Andrea Bársony.

Utkání odstartuje v sobotu 19. srpna od 17:30 na Zimním stadionu Ivana Hlinky. Vstupenky jsou již v prodeji v síti Ticketportal a jejich cena začíná na 350 Kč. Podařilo se nám s organizátorem zápasu vyjednat, že děti do 140 cm budou mít vstup na zápas zdarma. My jako klub HC VERVA Litvínov nejsme pořadatelem zápasu, veškeré dotazy ohledně vstupenek tak směřujte právě na pořádající agenturu Eniva.

Prozatímní sestava legend Litvínova, doplněná o hráče z regionu hrající v zámoří: 

Pavel Francouz, Jaroslav Hübl - Martin Škoula, Karel Kubát, Tomáš Pavelka, Filip Pavlík, Jan Ščotka - Robert Reichel, Kristian Reichel, Viktor Hübl, Petr Nedvěd, František Lukeš, Radek Duda, Jan Myšák, Ondřej Kaše, Jakub Lauko - na lavičce Martin Ručinský a Jiří Šlégr

Prozatímní sestava legend:

Petr Čech - Filip Hronek, Libor Procházka, Lukáš Krajíček, Jaroslav Nedvěd - Patrik Eliáš, Jiří Tlustý, David Výborný, Jaroslav Hlinka, Jaroslav Bednář, Jan Hlaváč, Tomáš Vlasák, Martin Nečas, Michael Frolík, Vladimír Šmicer - na lavičce Jakub Voráček