HC Verva Litvínov

Litvínovští se díky své poslední prohře propadli na třinácté místo, které už nezaručuje předkolo play off. Na místo dvanácté ztrácí svěřenci Karla Mlejnka pouhý bod, a to na svého následujícího soupeře z Českých Budějovic. Půjde tedy tak o velmi důležitý zápas. Náskok na poslední Kladno drží chemici pětibodový. Kanadskému bodování v týmu černožlutých vládne stále Šimon Stránský s třiatřiceti body za sedm branek a šestadvacet nahrávek, díky tomuto počinu je i nejlepším nahrávačem chemiků. Stále ho ale trápí zranění ze zápasu v Olomouci. V těsném závěsu je Giorgio Estephan, ten si připsal o dva body méně a má bilanci (11+20). Nejlepším střelcem je s devatenácti brankami forvard Andrej Kudrna.

V posledním utkání se Verva v severočeském derby utkala na ledě Liberce. Litvínovští už od začátku tahali za kratší konec a nakonec z toho byla prohra 1:5. Jedinou branku vstřelil nejlepší střelec Andrej Kudrna, kterému asistovala dvojice lotyšských obránců Freibergs se Zilem. „Zápas jsme si prohráli první třetinou, ve které jsme nic nezmohli. Do třetí třetiny jsme šli za stavu 3:1 s tím, že musíme co nejrychleji vstřelit kontaktní branku. To se bohužel nestalo”, zhodnotil zklamaně utkání Karel Mlejnek.

Pro oba týmy půjde pro čtvrté vzájemné střetnutí v této sezóně. Lepší bilance patří Vervě, která svého soupeře dokázala porazit dvakrát a prohrát jednou. Zatím ve všech utkáních mohli diváci vidět hodně branek. První utkání zvládli na svém ledě České Budějovice v poměru 6:3, poté zase využila domácí prostředí Verva, která zvítězila 6:4 a v posledním utkání loupili chemici na Jihu Čech odkud si přivezli tři body za výhru 5:2.

HC Motor České Budějovice

Budějovičtí se nacházejí na dvanáctém místě tabulky, tedy o jednu příčku lépe než Verva. Motor si zatím připsal rovných padesát bodů. Bodování v týmu Jihočechů a také celé Extraligy vládne matador Lukáš Pech, ten si připsal čtyřicet kanadských bodů za osm branek a dvaatřicet asistencí, také je nejlepším nahrávačem celé ligy. Nejlepším střelcem Motoru je Milan Gulaš se sedmnácti brankami. Brankář Jan Strmeň má průměr 2,4 obdržených branek na zápas a úspěšnost 92,02 %, častěji ale branku Motoru hájí Dominik Hrachovina. Ten má průměr přesně 3 obdržené branky na zápas s úspěšností 89,63 %.

V posledním utkání převedly Budějovice parádní obrat, kdy doma prohrávali s Mladou Boleslaví pět minut před koncem už o dvě branky. Poté se ale o slovo přihlásil ex- litvínovský Martin Hanzl, který nejdříve snížil na rozdíl jedné branky a poté sekundu před koncem srovnal. A aby toho nebylo málo, v prodloužení si připsal vítěznou asistenci na branku Štencela. „Máme smíšené pocity. Dokázali jsme zápas otočit na 2:1 a na začátku třetí třetiny jsme hráli přesilovku. Tu jsme ale nevyužili, zápas otočila Boleslav a vzhledem k jejímu vedení 4:2 jsou pro nás dva body zlaté”, zhodnotil bláznivé utkání trenér David Čermák.

Sestavy z posledního utkání:

Litvínov: Zajíček – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Zdráhal (A) – Abdul, Estephan, Hlava – Danielčák, Gut, Berka – Havelka, Jurčík

České Budějovice: Hrachovina – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Dzierkals, Hanzl, Valský – Strnad, M. Toman, Doležal – Chlubna, Koláček, V. Tomeček.