Petře, zaznamenal jste první gólovou trefu v letošní sezoně. Jaká je to úleva?

Ani nevím, myslím si, že se mi uleví, jestli dám v dalších šesti zápasech alespoň pět gólů (smích). Je to dobře, nuly byly hrozivé. Vloni jsem říkal, že jsem takovou šňůru nezažil, tak letos mohu říct, že jsem nikdy takto nezačal sezonu. Jsem za to rád a také za to, že gól pomohl týmu k vítězství. Doufám, že nyní se to protrhne. Zatím vedou tyčky nad góly. Řekl bych, že se to brzy otočí.

Ve třetí třetině vám soupeř dost zavařil, byl to odstrašující příklad do dalších zápasů?

Ani nevím, jak se to seběhlo. První velkou šanci měli za stavu 6:4, kdy Godla chytil gól, ale z ničeho dokázali dát tři góly. Stalo se to, ale naštěstí se to stalo ve chvíli, kdy jsme měli velký náskok, takže jsme nepřišli o žádné body. Rozebereme si to na videu a musíme se tomu v dalších zápasech vyvarovat.

Co s týmem udělali noví trenéři, že se vám najednou daří?

Byl to zejména impuls. Mužstvo potřebovalo nějakou změnu z rutiny, která byla každý den stejná. Asi nám to trochu přerůstalo přes hlavu. V systému určité změny jsou, ale není to nic drastického. Navazuje to na to, co jsme hráli pod Vladimírem Růžičkou. Jsou to tedy spíše detaily. Trenéři nás hodně uklidnili, s čímž souvisí to, že se nám podařilo v prvním zápase vyhrát, následně i ve druhém a třetím utkání. Věřím, že atmosféra je trochu lepší a budeme v tom pokračovat.

Najednou je vidět, že vám i roste sebevědomí a dovolíte si k soupeři víc, viz vaše krásná akce zakončená gólem…

Před čtrnácti dny by mi puk přeskočil hokejku už při prvním kontaktu na modré čáře, byl by z toho protiútok a gól do naší brány. Pomohlo nám, že jsme vyhráli předchozí dva zápasy. Podařil se nám vstup i do dalšího zápasu. Všechno vypadá jednoduše, když se daří. Tím, že jsme před týdnem byli tam, kde jsme byli, o to víc si toho musíme teď vážit a setrvat v té práci, aby to tak pokračovalo.

Tým hraje s velkou energií, nemíchá se sestavou a zdá se, že to na vás má dobrý účinek…

Na druhou stranu jsme tři zápasy vyhráli, tak není důvod sestavu měnit. Nebudeme si říkat, že vyhrajeme 45 zápasů do konce nebo že se nikdo nezraní. Teď máme tým nastavený a zatím to funguje. Myslím si, že energie vychází ze změny systému, kdy chceme hrát aktivněji ve středním pásmu, ne jako předtím. I typově máme pár hráčů, kterým to takto vyhovuje víc. Jsme víc ve hře a v zápase, hrajeme na puku, čímž stoupá sebevědomí.

Přišel jste o funkci kapitána, jak se to seběhlo?

Trenéři si mě zavolali a oznámili mi, že mi chtějí trochu ulevit, protože bylo vidět, že se při hře trápím a chtěli ze mě sejmout tíhu.

Čekají vás dva duely, ve kterých můžete potvrdil formu, a to s Kladnem a následně s Karlovými Vary…

Může to tak být, ale nemusí. Pořád je to 18. a 19. kolo sezony. Teď jsme rádi, že se nám podařilo urvat zápasy. Užijeme si to a zítra jdeme znovu do práce se připravovat na dva důležité zápasy. Chceme jít krok za krokem, i kdybychom v tyto duely vyhrály, pořád nebudeme tam, kde chceme být. Musíme pracovat, být pokorní a vážit si toho, že se nám nyní daří vyhrávat zápasy a pokračovat v tom, co děláme.