Patriku, v letošním roce jste překonal mnoho milníků. 200 zápasů v nejvyšší soutěži, 100 gólů a 100 asistencí. Evidentně ještě nemáte dost…

O milnících jsem moc nevěděl. Někdo mi před sezonou říkal, že musím dát 15 gólů, aby jich bylo 100, ale o dalších jsem neměl tušení. Poslední výkony ode mě nebyly ideální, jsem o to víc rád, že mi to tam nyní napadlo a pomohl jsem týmu.

Vyrovnané utkání se zlomilo až ve třetí třetině…

Ano, bylo to hodně vyrovnané. Síly ubývají vzhledem k nabitému programu. My hrajeme o všechno a jsem rád, že jsme vítězství urvali. Výborně jsme zápas odpojovali, vyblokovali a střely vyházeli z pásma. Hokej jiný nebude.

Vyhráli jste 2:1 a vy jste autorem obou gólů…

Jsem za to rád, pomůže to i mému sebevědomí. Hráli jsme o znovu všechno a urvali jsme to.

Proč jste nejen nařízený nájezd?

Protože jsem zrovna předtím dostal pukem do pusy a ošetřovali mě. Giorgio Estephan nájezdy jezdí výborně a dává z nich góly. Jestli bych ho jinak jel nevím, to je otázka na trenéry.

Vítězství vám zajistilo postup do předkola play off a vy jste si odnesl ještě dárek v podobě krvavého zranění v obličeji…

Ostatní výsledky nám zahrály do karet. Ve třetině jsem dostal pukem od jednoho z hostujících obránců, který mi hodil puk do pusy. Mám dva stehy a je to v pohodě. Vloni jsem byl zklamaný, že to nevyšlo. Letos to také nevypadalo nadějně, trápili jsme se. Jsem rád i kvůli fanouškům, že po roce znovu uvidí předkolo play off.

Pořád jste měli v zádech strašáka jménem baráž, jste rád, že myšlenky na vyřazovací boje jsou pryč?

Samozřejmě. S Mladou Boleslavi jsme byli na rozdíl jednoho nebo dvou bodů. Na psychiku je to náročné. Podstatné bylo, že jsme zvládli utkání s Mladou Boleslavi. Matej Tomek nás v posledních zápasech podržel svými výkony. Za mě panuje spokojenost.

Jak se těšíte na play off s Litvínovem?

Když jsem tu působil první sezonu, tak jsme hráli v předkole s Hradcem Králové a prohráli jsme 0:3 na zápasy. Byla to těžká série. Doufám, že favority letos potrápíme víc a doufám, že postoupíme. Na play off se těším. Kvůli tomu se hraje celá základní část, abychom si zahráli play off.

Co vás dovedlo do předkola?

Všichni jsme v posledních duelech tahali za jeden provaz. Bojovali jsme jeden za druhého a měli jsme dobrý pohyb. I když tentokrát s Plzní jsme ke konci už tahali nohy a Plzeň nás začala tlačit. Houževnatostí a vůli jsme to dokázali a klobouk dolů před celým týmem.

Jak psychicky náročné to bylo?

Strach z baráže je obrovský. Nejvíc nám šlo o to, abychom se jí vyhnuli. Bonusem je zisk předkola play off.

Může vám to rozvázat nohy a vaše výkony budou například odlehčenější?

Play off bude o bojovnosti. Doufám, že se dostaneme zase do naší lehkosti, která nás zdobí. Důležitá jsou vítězství. Pokud budeme vyhrávat, tak hokej může vypadat jakkoliv.

Co říkáte na podporu fanoušků?

Je to super. Jsem rád, že zdejší fanoušci mají opět z hokeje trochu radost. Poslední měsíce jsme se trápili a porážky jsou pro ně také těžké. Chápu, že jsou k nám nároční a my jsme nepředváděli dobré výkony. Proto jsem rád, že jsme pro ty lidi tady dokázali alespoň předkolo.

Jak moc vám pomohl návrat Šimona Stránského do sestavy?

Šimon je jedním z našich klíčových hráčů. Je silný na puku a má velký přehled. Na ledě o sobě více, dokáže si mě najít v prostoru a mě osobně jeho návrat pomůže. Já jsem se trápil, když v týmu nebyl, chyběl mi tam.

Nyní nemáte co ztratit. Poslední zápasy jste se obávali o konečný stav tabulky…

Nikdo nás nebude zřejmě nebude pasovat do role favorita. Bude záležet i na tom, na koho narazíme, protože v tabulce se to bude pravděpodobně ještě měnit.

Poslední zápasy se vám daří, předtím to nebylo úplně ideálně a na vině bylo o zdraví…

Bylo to jedno s druhým. Nejsem úplně stoprocentní, ale to mě neomlouvá. Výkony ode mě nebyly dobré a jsem rád, že alespoň ke konci jsem týmu pomohl.

Spekuluje se o vašem odchodu do Švédska, co byste k tomu řekl?

Něco se píše, ale těžko říct, odkud sbírají informace. Oficiálně nic nevyšlo.