Pro čtyřiadvacetiletého beka se jedná o druhé zahraniční angažmá. Uplynulou sezonu dohrával ve švédském městě Örebro, teď vyzkouší českou extraligu.

„Byla to nejlepší možnost, proto jsem se tak rozhodl,“ věří Zile. „O soutěži už něco vím, zjišťoval jsem si informace. Hraje tam hodně kvalitních hráčů, navíc taky nějací Lotyši.“

Verva má z posledních let s podepisováním lotyšských hráčů solidní zkušenost. Velký progres v klubu udělal třeba právě Balinskis.

„Jasně, mluvil jsem s ním. Bavil jsem se taky s Oskarsem Cibulskisem, dali mi na klub dobré reference,“ popisuje Zile.

Rodák z Rigy disponuje zkušenostmi z KHL, ve které nastupoval celkem šest let. Generální manažer Pavel Hynek jeho výkony podle svých slov sledoval dlouhodobě.

Zileho hlavní devízou je obranná činnost, nebojí se ale ani zaútočit. „Myslím, že to fanoušci musí vidět sami. Budu se snažit co nejvíc pomoct týmu,“ ujišťuje.

„Sebedůvěra je důležitá, když jdete do nového prostředí. Snad to bude dobrá zkušenost, těším se,“ hlásí dál Zile.

Lotyšský reprezentant si aktuálně užívá odpočinek po světovém šampionátu ve Finsku. Jednalo se už o čtvrtou účast na MS v jeho kariéře, mimo jiné si zahrál taky na olympiádě v Pekingu.

„Užil jsem si to, hlavně atmosféru. Minulý rok jsme měli fanoušky jen na jednom zápase, letos to bylo naštěstí takhle. Jejich podpora byla fantastická,“ těší Zileho.

Kdy se připojí k týmu Litvínova, to ale zatím netuší. „Teď skončila sezona. Promluvíme si s generálním manažerem a uvidíme,“ zakončuje.